Heb jij er wel eens over nagedacht? Wasbare luiers...

Wasbare luiers, de meest gehoorde eerste reactie van mijn omgeving is ‘Weet je wel waar je aan begint’ of zo’n vermoeide zucht met grote, verbaasde ogen. Natuurlijk weten we waar we aan beginnen! We hebben van alles bekeken en berekend en zijn tot de conclusie gekomen dat degene met zo’n reactie geen seconde deze optie heeft overwogen 🙂 Maar ieder voor zich natuurlijk.

Dit is ons verhaal over wasbare luiers:

Ik had al eens iemand gehoord over wasbare luiers. Een coole chick (Laura) met een nieuwe website over groener leven (en ook over haar kindje) met de naam LauraenJames.nl. Sowieso sta ik heel erg open om mee te helpen aan een beter millieu, betere gezondheid, biologischer leven etc. Haar verhaal inspireerde me, maar luiers waren toen nog een ver van m’n bed show (volgens mij net besloten te stoppen met de pil).

Toen Alex en ik ruim een maand geleden om tafel zaten en onze financiën bespraken, met name omtrent de extra kosten voor ons kindje, hadden we het al snel over luiers en dat we daarvoor onze maandelijkse huishoudpot moesten verhogen. In principe prima maar toch stonden we versteld van de kosten die het met zich mee zou brengen. Toen ik wasbare luiers opperde en Alex meteen het een en ander ging googelen zagen we al snel dat het heel interessant kon zijn om wasbare luiers te gebruiken.

In de dagen erna flink wat online onderzoek gedaan en contact gezocht met Laura, die de enige was in mijn netwerk met ervaring in wasbare luiers. hebben we de volgende conclusie getrokken:

Financieel voordeel met wasbare luiers:

Kosten voor luieres in de periode tot je kind zinnelijk is: gemiddeld € 1250,- per kind
Kosten voor wasbare luiers eenmalig tot zinnelijkheid: Gemiddeld €800,- (ongeveer 500,- in aanschaf en de rest voor wassen en onvoorzien). De wasbare luiers zijn natuurlijk ook te gebruiken voor kind nummer 2 en zelfs nummer 3! Tel uit je winst! Natuurlijk komen er waskosten bij maar als je de luiers zoveel mogelijk droogt in de lucht zal het ontzettend meevallen in kosten!

Wasbare luiers zijn beter voor het milieu:

Ik heb ergens gelezen dat één kind een ton aan afval produceert met z’n luiers! Bergen minder afval en geen productie van plastic, een materiaal wat ontzettend slecht is en overal achter blijft in het milieu. Iets meer waskosten en energie maar dat is niets vergeleken met de voordelen. Na wat onderzoek in de eerste maanden zo’n 1,5 extra wassen en daarna 1 extra was in de week!

Wasbare luiers zijn beter voor je kindje:

Als je wat onderzoek doet gaat de meeste aandacht uit naar voordeliger en beter voor het milieu. maar niet minder belangrijk is het beter voor je kindje?! Minder afval in het leven van je kind die later met heel veel onafbreekbaar afval in de wereld te maken krijgt. Beter voor zijn billetjes. De gel zit vol schadelijke stoffen en droogt vaak de huid uit en is chemisch. Plastic is sowieso niet best. Eerder zindelijk in plaats van de 3 jaar en 2 maanden (volgens de consumentenbond) al mogelijk na anderhalf jaar! Geen garantie natuurlijk maar het schijnt dat kinderen zich bewuster zijn van een wasbare natte luier dan met de wegwerp luiers en hun ‘ingenieuze’ chemische gel. Hierdoor zullen ze sneller aangeven op het potje te willen! Ik zeg voordeel!!

Bijkomstig voordeel; de website waarvan we de luiers gingen kopen hadden flinke kortingen op Tweede kerstdag waardoor we geen € 550,- kwijt waren maar €405,- Dus als je het een beetje goed uitzoekt kun je echt flink besparen. Maar ook als je geen aanbiedingen treft is het zeer de moeite waard!

Wanneer ik mensen vertel over onze keuze vinden ze het vaak ouderwets en lijkt het op veel werk. Ik heb juist sterk het idee dat wasbare luiers weer helemaal terug gaan komen. Ze passen heel goed bij de steeds bewuster wordende jonge ouders die gezondheid en biologisch steeds belangrijker vinden.

Nadeel aan de luiers?

Oke er zijn misschien twee kleine nadeeltjes die ik nu voorzie (ons kind is nog niet op de wereld dus ik kan nog niet spreken uit ervaring). 1. Iets meer werk qua wassen en uithangen (maar ach wat is 1 a 2 extra wasjes in de week?). 2. De luiertjes zijn iets pompeuzer dus de kans is aanwezig dat ze straks niet in de kleinste kleertjes past die ze al heeft gehad.

Wasbare luiers zijn financieel aantrekkelijk, veel beter voor het milieu en ook zeker beter voor baby’s billen. Al kan ik over het laatste nog niet mijn eigen ervaring delen dus, to be continued!