Aan de borst in slaap laten vallen
22 november 2016 
in Baby

Aan de borst in slaap laten vallen

Vanaf het aller eerste begin heb ik Yara aan de borst in slaap laten vallen. Makkelijk! Eigenlijk weet ik niet beter dus krijg je vanzelf je ritme erin. Heel af en toe vroeg ik me af of dat wel handig was, omdat ze dan misschien van mij afhankelijk zou worden om te kunnen slapen…

Maar Yara is verder zo’n makkelijk, rustig en gezellig kind dat ik dat helemaal niet erg zou vinden. Misschien helpt dat er juist mee dat ze zo tevreden is…? Ze valt vol vertrouwen en met een maagje vol liefde in slaap waarna ik haar in haar eigen bedje leg. En als ze wakker wordt kan ze gerust nog even liggen spelen voordat ze me laat weten dat ze wakker is… best relaxt toch?!

Maar zo als ik al eerder zei; ik heb haar vanaf het begin aan de borst in slaap laten vallen. Ik heb nog niet gestuurd in haar opgroeien alleen maar situaties gecreëerd waarin ze iets kan ontwikkelen of niet. Dit past het beste bij mij. Ik ben niet zo gestructureerd.

Toch kan het me soms aanvliegen dat Yara nog erg van mij afhankelijk is voor een rustige nachtrust. Helemaal wanneer ze in moeilijke fases om de twee/drie uur even wakker word. Dan baal ik dat ik steeds de ‘sjaak’ ben en haal ik allemaal doemscenario’s in het hoofd dat ik nog jaren haar in slaap moet helpen dat ik niets meer voor mezelf kan doen of met vriendinnen afspreken…

Laatst had ik weer zo’n periode van een paar dagen waarin ik niet sterk in mijn schoenen stond. Ik kwam na een vriendinnenweekend thuis. Ten eerste met verhalen over hoe het vriendinnen afgaat met het bedritueel. En ten tweede omdat ik dus naar huis ben gegaan s’avonds om mijn kindje te voeden en er voor haar te zijn als ze s nachts wakker zou worden…

Natuurlijk kan ik onze manieren aanpassen door Yara niet meteen te pakken als ze huilt… Te stoppen met borstvoeden zodat ze waarschijnlijk ook makkelijker bij anderen in slaap valt… Haar in haar eentje huilend in slaap te laten vallen… Maar eigenlijk wil ik dat allemaal helemaal niet. Yara, zo klein als ze is, mag zich helemaal veilig en super geliefd voelen. Ze hoeft het niet alleen te doen. En mag zeker nog een tijd bij me drinken!

Op die momenten dat ik me toch laat beïnvloeden door anderen hun manieren, denk ik dat het bij ons helemaal niet goed gaat (terwijl het eigenlijk juist fantastisch gaat). Ik ga dan opzoek naar bevestiging bij mensen die het anders doen dan goed voelt voor ons… stom! Toen ik dat realiseerde ging ik online opzoek naar mensen met meer dezelfde insteek als ons, slim!

Er is een groep op Facebook die mij daar dus een beetje in geholpen heeft. Het is een groep van moeders die allemaal het Natuurlijke voor ogen hebben. Dus zoals de natuur het bedoeld heeft. Die groep  op Facebook heet “Natuurlijk Gezond Leven Zwangerschap & Opgroeien” Daar lees ik vergelijkbare verhalen ook van vrouwen die daar vol voor staan. Super fijn is dat!

Reacties over ‘aan de borst in slaap laten vallen’

Hieronder vind je een paar reacties die mij een beter gevoel gaven. Misschien helpt het jou ook omdat je opzoek was naar ‘aan de borst inslaap vallen’.

“Wat je zelf al zegt: het liefst is ze bij jou. Maar met een dooddoener wil ik je niet achterlaten.

Je angst om nog jaren lang bij haar te moeten blijven: hoe meer je nu bij haar blijft en het vertrouwen geeft dat ze er mag zijn en dat jij er voor haar bent, zal enkel bijdragen aan het straks zelfstandig gaan slapen. Onze oudste was 4, onze tweede was net 3. De derde is nog te klein.”

“Ik ben van mening dat als een kind er aan toe is deze vanzelf zelf gaat inslapen. Hier gaat hij (19mnd) om half 9 naar boven en ik blijf bij hem tot hij slaapt. Ik vind het belangrijk dat hij met een veilig gevoel in slaap valt. Wij zijn altijd begonnen met in m’n armen en nu valt hij al zelf in slaap naast mij, voor mij is de logische volgende stap dat hij aangeeft dat ik weg mag.”

“Mijn bijna dreumes slaapt ’s nachts naast me. Dichte ledikant staat sinds 2 maanden naast ons bed. Daarvoor was het een co-sleeper en lage co-sleeper/floorbed. En zo zijn we steeds aan het veranderen geweest ivm in slaap, voeden en niet uit bed vallen enzo 😉

Maar sinds 2 maanden valt hij overdag niet meer naast me in slaap. Hij bleef wakker door mij kreeg ik het idee. Dus na de borst is het even kroelen en wiegen en stop ik hem in. En hij huilt haast nooit. Wanneer hij huilt blijf ik er uiteraard bij en wrijf ik zijn buikje en zing ik liedjes. Maar ik sta nog elke dag verbaasd dat het vertrouwen nu zo groot is ❤”

“Vanuit natuurlijk oogpunt volg ik m’n dochter. Dat wil niet zeggen dat ik nooit door moet bijten. Want als haar behoefte slaap is en ze verzint allemaal wensen om het slapen uit te stellen duurt het ontzettend lang voordat ze slaapt. Ik heb heel erg de neiging om met haar wensen mee te gaan. Maar als ik haar stevig vast houd en de keuze geef wel of geen liedje te zingen, dan slaapt ze veel eerder. Ik ga er zelf ook aan onderdoor als ik al haar wensen in willig. Ze valt bijna altijd bij mij aan de borst in slaap. Heel soms neemt papa over als ik het niet meer trek.
We hebben net weer een lastige periode achter de rug. Nu laat ze los als ze slaapt en kan ik vrij makkelijk weg (om vaak wel weer terug te moeten voor de volgende slaapcyclus).
M’n dochter is bijna 18 maanden.”

“Had ze dit altijd al? Rond de 9 maand krijgen ze toch juist verlatingsangst? Is dit dan niet gewoon een fase?”

“Ze is pas 9 maanden hè… mijn dochter van 7,5 maanden valt meestal aan de borst in slaap, soms is ze ook nog wakker na de laatste voeding. Ik leg haar in bed en ze gaat slapen. Vanaf dat ze geboren is hebben we haar om ongeveer 1900 in slaapzak in haar bedje gelegd na exact hetzelfde ritueel. Dat komt door dochter van 4 die om die tijd ook naar bed gaat, heb het idee dat dat heel goed heeft gewerkt!

Ik zou lekker doorgaan zoals je het nu doet, ze slaapt volgens mij heel netjes! Ik snap dat het lastig is hoor, ik kan ook nooit ’s avonds weg, maar ik heb er wel vrede mee. Komt wel weer…”

 

Nelleke Bontje - Bewuste Geboortewerker. HypnoBirthing® docent - Zwangerschapscoach - En daarnaast moeder van twee prachtige dochters die ik vol vertrouwen een kalme geboorte heb kunnen geven. Mijn zwangerschappen en het moederschap heeft deze missie in mij losgemaakt. Waarbij ik 100% overtuigd ben dat we een betere wereld kunnen creëren met kalme geboortes door ontspannen moeders.
Danitsja
Door

Danitsja

op 02 Sep 2020

Hoi Nelleke, Wat fijn om jouw persoonlijke ervaring te lezen. Het sterkt mij ook om dicht bij mijn/ons eigen gevoel te blijven in hoe wij ons kindje graag willen opvoeden. Zo valt ons zoontje van 7 maanden nog steeds aan de borst in slaap. Echter beginnen we er nu wel tegen aan te lopen dat hij overdag met zijn slaapjes ook van mij afhankelijk is, papa en opa's en oma's kunnen hem niet in zijn bedje leggen en laten slapen. Wel wil hij in de wagen slapen maar dat is niet altijd mogelijk. Nu ben ik natuurlijk heel benieuwd of jij hier ook ervaring mee hebt en hoe je daar mee om bent gegaan. Enerzijds denk ik ach hij haalt zn slaap dan wel weer in als ik weer thuis ben van werk en anderzijds vind ik zn slaapjes erg belangrijk en wil ik het liefste dat hij ook zonder mij wat slaap krijgt. Groetjes Danitsja

slaaptrainer
Door

slaaptrainer

op 23 Apr 2021

Hi Nelleke, goed stuk geschreven. Onze dochter viel vooral 's avonds moeilijker in slaap. We hadden van alles geprobeerd. We kregen haar wel in slaap door met de kinderwagen rond te rijden. Maar dat was meer een tijdelijke oplossing. Tegenwoordige leggen we haar in haar eigen slaapkamer en valt ze na een paar schreeuwtjes vaak in slaap.

Reactie plaatsen