Je angst voor bevalling omzetten naar vertrouwen is een zeer waardevolle levensles
05 december 2018 

Je angst voor bevalling omzetten naar vertrouwen is een zeer waardevolle levensles

Er zijn heel veel vrouwen met angst voor hun bevalling. Voor de een is het duidelijk aanwezig, voor de ander sluimert het of wil niet erkennen dat ze angst heeft. Waaneer je niet je angsten leert ombuigen en wanneer je niet voorbereid op een kalme bevalling, kan het je ontzettend overdonderen. Sommige kunnen zich daar wel aan overgeven maar de meesten schieten in de paniek en stress. Wat er vervolgens in je lichaam gebeurt is dat al het bloed naar de ledenmaten en de hersenen gaat om te vluchten, te bevriezen of te vechten. Juist om het geboorteproces zo makkelijk mogelijk te laten verlopen moet het hele lichaam ontspannen zijn zodat het zuurstofrijke bloed naar de baarmoeder en de baby kan. Zodat je geboortelichaam en je baby vanzelf het geboorteproces kunnen voltooien.  

Ik kom vele angsten tegen:

Angst voor het onbekende
Angst om de controle los te laten
Angst voor pijn
Angst voor de dood van zelf of baby
Angst voor de eigen oerkracht
Angst voor een bloederig tafereel
Angst om te moeten poepen tijdens de persweeen.
Maar ook…
Kan ik wel vertrouwen op mijn partner en de maatschappij?
Kan ik wel een kindje grootbrengen?
Als het kindje maar door mijn bekken past…
Kan ik mijn kindje wel een goede toekomst bieden?
Bij mijn moeder ging het ook allemaal moeizaam…

Angst voor de bevalling zit er in onze maatschappij ingesleten, in ons collectief geheugen. Het is een oude angst die stamt uit tijden waarin alle vrouwen zondaars waren en duivels kinderen kregen. De tijd waarin vrouwen heel slecht behandeld werden en met regelmaat stierven op het kraambed door onjuiste verzorging. Het stamt uit de tijd waarin wijze vrouwen met hun helende krachten en kennis op de brandstapel werden gegooid. Waardoor de kennis met hen verloren ging of onderdrukt werd door degene die zich uit angst niet meer durfden te uiten.

Lieve vrouwen, in die tijd leven we niet meer. Ooit, voor die barbaarse tijden was de geboorte een heiligdom, dat plaats mocht vinden in heilige tempels. Waarbij de barende vrouw werd bijgestaan door wijze vrouwen die hen in alle rust, met groot respect en juiste medische kennis van kruidenbrouwsels etc. konden begeleiden. Vrouwen hadden het vertrouwen. Angst voor de geboorte was gewoonweg niet aanwezig, het bestond niet, niemand had dat.

Aan de andere kan van angst staat overgave

Angst gaat ons niet helpen met een makkelijke en kalme geboorte. Angst gaat ook zeker je baby niet het gevoel geven dat het veilig is op aarde. En juist die eerste indrukken die je baby mee krijgt zijn van groot effect op de rest van zijn leven.

Hoe kun je hier nu goed mee omgaan…?

“Aan de andere kan van angst ontstaat het begrip ‘overgave’.
Aan de andere kant van van het denken ontstaat het bedgrip ‘zijn’.
Om de angst te overwinnen, moet men zich overgeven.
Om het denken te laten, moet men zijn.
Wie zich overgeeft, is.”
[Theije Twijnstra]

De geboorte is één en al overgave, overgeven aan je geboortelichaam, aan je oerkrachten, overgeven aan je baby. En vooral al je denken ‘uitzetten’. Angsten zit in je denken. Waneer je in een diepere staat van zijn komt, kun je alle sensaties in je lichaam volledig ervaren zonder in de angst of paniek te schieten. Je blijft ontspannen en vol vertrouwen waardoor het geboorteproces makkelijk kan doorgaan en niet verkrampt of geforceerd hoeft te worden.

Levensles voor vertrouwen en overgave

Dit principe van angst geldt natuurlijk niet alleen op de geboorte maar op het hele leven. Angst is zo’n groot onderdeel van ons dagelijks leven. We worden er aan alle kanten door beïnvloed. Verzekeringsmaatschappijen en marketingbureaus maken gretig gebruik van deze emoties om hun producten te verkopen.

Het idee dat overgave de overwinning op angst is, lijkt heel tegenstrijdig. velen zullen het zelfs zien als onverstandig. Toch is dit wat het leven van ons vraagt en deze levensles of natuurwet is zeer bevrijdend. Vertrouwen en overgeven aan het leven, hoe moedernatuur het bedoeld heeft is voor vele ook overgeven aan het onbekende omdat we zover van onze natuur verwijderd zijn geraakt.

Gelukkig is deze kennis paraat en zeer levendig en komt het steeds meer terug in ons collectieve bewustzijn. Laat de de geboorte van een baby de vrouw weer ervaren hoe krachtig overgave en vertrouwen is. We moeten leren dat we onze angsten in vertrouwen en overgave om kunnen zetten. Om ons over te geven aan wat de geboorte en ook het leven ons brengt.

Wil je vol overgave en vertrouwen je kindje op de wereld zetten en daarbij jezelf deze grote inzichten en levensles geven, neem dat contact met me op. Je kan sowieso een cursus in HypnoBirthing bij me volgen en je kan ook meer de diepte in gaan met een aantal coaching en behandelsessies voor diepe ontspanning, opruimen van je angsten en beperkende gedachtes, terug naar je kern en je voor te bereiden op jullie beste begin. Dit is zo ontzettend waardevol voor de rest van jullie leven!

Bronvermelding: Theije Twijnstra – Een gelukkig mens en andere geheimen

Nelleke Bontje - Bewuste Geboortewerker. HypnoBirthing® docent - Zwangerschapscoach - En daarnaast moeder van twee prachtige dochters die ik vol vertrouwen een kalme geboorte heb kunnen geven. Mijn zwangerschappen en het moederschap heeft deze missie in mij losgemaakt. Waarbij ik 100% overtuigd ben dat we een betere wereld kunnen creëren met kalme geboortes door ontspannen moeders.
Reactie plaatsen