Babyzindelijkheidscommunicatie - BZC

Babyzindelijkheidscommunicatie een hele mond vol en een mooi woord voor galgje 🙂 Ook klinkt het als een hele opgave. Je baby al op het potje nog voor ze kan zitten… of gaat het juist alleen om de communicatie?

Misschien omdat ik al in de hoek kijk van wasbare luiers en een andere manier van voedsel introductie dan wat het gros van de ouders doen (en wat het consultatiebureau zegt). Dat ik ook al meerdere malen babyzindelijkheidscommunicatie ben tegen gekomen, ook wel BZC (dank u). Van mijn vriendinnen of de mensen in mijn leven is er niemand die het heeft geprobeerd of toegepast.

Het schijnt dat je baby’s al vroeg zindelijk kunt krijgen. Dit door goed te kijken naar het gedrag en met name vlak voor dat ze moeten poepen of plassen. Bij dat ‘plasgedrag’ maak je een geluidje bijvoorbeeld ‘pssssst’ bij plassen en ‘prrrrrp’ bij poepen (of wat jij wilt). Dat is de communicatie die je dan hebt. Je baby gaat dan plassen associeren met ‘psssst’ etc. Als ouder kun je daar dan op inspelen om je baby boven een potje te hangen wanneer je aan het gedrag ziet dat er een plasje of poepje aankomt. Dan maak je het geluidje erbij en dan zou het kunnen werken, is het idee kort gezegd.

In eerste instantie dacht ik meteen “phhhfff dat is voor moeders die de hele dag thuis zijn en goed naar hun kind kunnen kijken”. Ik heb Yara sowieso twee dagen bij haar oma’s en wil het hun niet opleggen ook zo te communiceren. Ook vlieg ik graag de deur uit met Yara om van alles en nog wat te doen. Daarbij was ik van mening dat als je het wilt doen je het meteen goed en consequent moet aanpakken. Met deze redenen heb ik het idee van de BZC meerdere malen van tafel geveegd.

Het oer idee van Babyzindelijkheidscommunicatie

En toch… ja en toch liet het idee me niet los. Hoe heerlijk is het, wanneer je kindje al vroeg zindelijk is? Voor mij maar ook zeker voor haar, dat ze niet meer rond hoeft te scharrelen in een natte en vieze luier! Of ik nu aan haar kan lezen wanneer ze moet of dat ze misschien zelf gaat aangeven dat ze moet… Het schijnt dus dat babies zich van nature niet willen bevuilen (net als de diertjes hun nest niet willen bevuilen) maar dat het ze soort van aangeleerd word doordat we met luiers zijn gaan werken. Dit omdat we onze kindjes steeds minder bij ons zijn gaan dragen (zoals de natuur het in eerste instantie heeft bedacht). We leggen ze tegenwoordig veel weg in bed, in de box, bij nanny’s etc.

In Africa dragen vrouwen hun babies altijd tegen zich aan en weten precies wanneer babies moeten plassen of poepen en hangen dan de babies ergens boven voor hun behoeftes. Niet dat we nu meteen een voorbeeld moeten nemen aan Afrikaanse vrouwen maar het zetten me wel aan het denken.

Dus her en der wat informatie gelezen over BZC en dacht why not?! Ze hoeft echt niet meteen zindelijk te worden en ik zal er ook niet heel erg geforceerd of dwangmatig mee bezig gaan. Maar als we alvast een beetje gaan communiceren met elkaar dan helpt het ons wellicht in de toekomst en baad het niet, schaad het niet 🙂

Dus ik begon…

Zodoende ben ik een week of 2/3 geleden begonnen met het ‘psssssst’ geluidje als ik zag dat ze plaste. Ik heb haar ook dagelijks wel een tijdje lekker blood liggen dus dat was een mooi moment net als alle verschoon momentjes waarbij ze als er tijd voor is net iets langer blood light als anders. Bloot liggen vindt ze heerlijk dus het is sowieso heel gezellig dan.

Vorige week toen ik haar voor het eerst boven een potje hing, en ik ‘psssssst’ zei, ging ze zowaar plassen! Lucky shot natuurlijk! Maar het geeft de burger moed! Zelfs zoveel dat ik nu dagelijks met Yara boven een potje hang en 8 van de 10 x een plasje opvang (bij wijze van spreken, ze hangt nog niet 10x per dag boven een potje)!! Echt bizar en ik sta er onwijs van te kijken, dat het zo vaak lukt. Van de week had ze eerst 15 minuten in haar blootje gespeeld in de box en was ze droog gebleven vervolgens weer boven een potje ‘pssssst’ en daar ging weer wat!

Zelfs tijdens het schrijven van dit blog heeft ze al 3x op het potje gepiest en niet in de box! Ik geloof het zelf bijna niet 🙂 Het zijn natuurlijk hele kleine plasjes, maar wat wil je van een kindje van 5 maanden! Maar goed het is nog niet consequent of doelmatig gewoon super geinig dat het al lukt..! Dus tot zover mijn babyzindelijkheidscommunicatie ervaring, wordt vast vervolgd!

 

Nelleke Bontje - Bewuste Geboortewerker. HypnoBirthing® docent - Zwangerschapscoach - En daarnaast moeder van twee prachtige dochters die ik vol vertrouwen een kalme geboorte heb kunnen geven. Mijn zwangerschappen en het moederschap heeft deze missie in mij losgemaakt. Waarbij ik 100% overtuigd ben dat we een betere wereld kunnen creëren met kalme geboortes door ontspannen moeders.
Lin
Door

Lin

op 18 Sep 2016

Hoi , Wat een super leuk stukje heb je geschreven ! Ik hoorde voor het eerst over bzc toen mijn. Zoontje 6,5/7 maandjes was inmiddels is hij 9,5 maand en bied ik hem regelmatig het potje aan .. Hij kruipt al alles kanten op en aangezien wij een houtenvloer met kieren hebben zie ik het niet zitten om hem in zn blote. Billen te laten kruipen .. Ik bied hem dus het potje aan als hij uit bed komt bijv. Ook weet ik door observeren dat hij smorgens na zn eerste fles gaat poepen en jawel hoor vanmorgen na zijn fles begon hij te staan en geluid te maken wat ik herken als hij gaat poepen dus hup , Snel z'n luier aan op het potje naast de wc en jawel hij poepte en platse !!! Ohh wat waren we allebei trots ! Ik werk zelf 3 dagen en de die dagen is hij op het kdv of bij oma en vind het nogal lastig om hun het ook op te leggen hem op het potje te zetten dus doe het nu alleen thuis en probeer zn signalen te leren herkennen en zet hem regelmatig op het potje ...maar buiten de deur vind ik het nig erg kastjg . Als er werkende mama's/papa's zijn met tips hoor ik ze graag ! Ik vind het zo leuk dat ik zijn Signalen leer kennen en dat hij ook zo trots/blij is als hij iets doet op het potje , dat hij misschien eerder zindelijk word is mooi meegenomen natuurlijk. Groetjes Lin

Reactie plaatsen