Borstvoeding, over voor- en achtermelk
22 juni 2016 
in Baby

Borstvoeding, over voor- en achtermelk

Er is veel te doen en te zeggen rondom borstvoeding. Zo heb ik laatst gelezen dat er een borstvoedingsmaffia heerst en zij alles afkeuren wat met andere manieren van voeding te maken heeft. Tja, dat lijkt me toch ook niet de bedoeling. We leven nu eenmaal in een maatschappij waarbij hele goede alternatieven worden geboden en laten we er met z’n allen van uitgaan dat elke vrouw kiest waar zij zich het beste bij voelt en als de borstvoeding echt niet lukt dan is het toch fantastisch dat deze mogelijkheden er zijn!

Ik ben voor mezelf wel heel blij dat ik borstvoeding kan geven. Het is fijn voor mij en Yara. Ik ben van mening dat moeder natuur het zo bedoeld heeft. Dat moeder en kind goed kunnen hechten. Dat het kindje alles binnen krijgt wat het nodig heeft op dat moment. Dat het rust en geborgenheid kan vinden bij moeders op elk gewenst moment.

Natuurlijk gaat het niet vanzelf, de eerste periode van voeden was voor mij heel zwaar. Ondanks dat opgeven geen optie was heb ik vaak huilend Yara aangelegd en tenen krommend toegestaan hoe haar behoefte mij pijn deed. Hoe noem je dat ook alweer: oja ‘onvoorwaardelijke liefde’, ik snapte ineens waarom. Nu gaat het gelukkig allemaal goed en zal ze voorlopig nog 100% borstvoeding krijgen. Misschien over een maandje pas wat extra’s als ze rond de 6 maanden oud is.

Nu heb ik verschillende keren gehoord en gelezen over voor- en achtermelk en dat ik mijn borsten goed leeg moest laten drinken of kolven. Ok natuurlijk, dacht ik, maar waarom en hoe zit dat dan?

Veel gelezen over dat in achtermelk meer vitaminen en mineralen zitten dan in voormelk… Hoe krijg je dan voor melk en hoe achtermelk? Alles komt toch uit klieren in je borst en gaat de zelfde weg naar buiten! Nou de artsbij het consultatie bureau zei het volgende: De melk die word aan gemaakt is altijd vet, als die melk niet meteen gedronken word dan slaat het vet neer op de wanden van de kanaaltjes. Daarom komt er eerst hele vloeibare (bij mij vaak spuit) melk naar buiten en komt daarna de vettere melk. Het schijnt dat beide vormen van melk de zelfde vitamines en mineralen bevatten maar dat het dus alleen het vet is dat verschilt. Als het ware word eerst de dorst gelest van de baby en daarna met het vetere melk krijgt de baby een verzadigd gevoel en groeit ie beter!

Mijn borsten beginnen de dag als ballonnen en eindigen leeg. Yara slaapt vaak al rond 19:30 en word wakker rond 6:00. Gedurende de dag nuttigt ze zo’n 6 voedingen. Als ze wil mag ze meer maar het gaat zoals het gaat en dat gaat heel goed zo :-)

 

Nelleke Bontje - Bewuste Geboortewerker. HypnoBirthing® docent - Zwangerschapscoach - En daarnaast moeder van twee prachtige dochters die ik vol vertrouwen een kalme geboorte heb kunnen geven. Mijn zwangerschappen en het moederschap heeft deze missie in mij losgemaakt. Waarbij ik 100% overtuigd ben dat we een betere wereld kunnen creëren met kalme geboortes door ontspannen moeders.
Reactie plaatsen