Onze ervaring met wasbare luiers

We zijn nu bijna 11 weken super trotse ouders van ons lieve kleintje. Dus hebben we ook al 11 weken ervaring met wasbare luiers. Ik denk dat dat genoeg tijd is om goed te kunnen vertellen hoe we de luiers ervaren. We hebben natuurlijk even onze draai moeten vinden vooral met het wassen en het omdoen van de luiers maar dat ging eigenlijk heel soepel. Ik denk dat het wel een voordeel is geweest dat we er meteen mee zijn begonnen en dat we het echt samen doen.

De wasbare luiers

De wasbare luiers die wij hebben gekozen zijn bamboe luiers (van littlelambnappies.com uit UK), wat lijkt op badstof en zijn super absorberend. Deze luiers hebben klittenband waardoor ze makkelijk om en af te doen zijn (ook voor mannen met grote handen en dikke vingers). Bij de luiers komen extra inleglapjes, één is ook van bamboe om extra vocht op te vangen, de ander is een soort biologisch super zachte inlegger van fleece. Deze leg je in elkaar en vouw je dicht, daarover komt een overbroekje wat echt ontzettend waterdicht is. Tot nu toe geen lekkage gehad, alleen van de keren dat we de luier zelf niet goed hebben dicht gemaakt 🙂 (jep, al doende leert men).

We hebben twee maten luiers. De kleinste is tot een kilo of 9 en daarna hebben we al een groter maatje liggen. Wij hebben alle luiers heel overtuigend in één keer gekocht waardoor we ontzettend veel korting hebben gekregen. Ben je wat voorzichtiger en koop je in delen dan betaal je ook wat meer. Evengoed zul je bezuinigen en het milieu besparen! Je kan ook wasbare luiers kopen die je van begin tot eind gebruikt maar dat leek ons niet het beste en met al die drukknoopjes voor Alex niet het makkelijkste).

We hebben er ook wegwerp velletjes bij gekregen hiermee kun je de meeste ontlasting opvangen en weggooien. We hebben later ontdekt dat dat nu ze nog zo klein is niet perse nodig is. Het spoelt allemaal makkelijk weg en wordt goed schoon! Ik kan me voorstellen dat wanneer haar ontlasting wat vaster word dit wel heel prettig is om op te vangen.

Het wasritme

Dat was het meeste zoeken, zeker in het begin wanneer er nog veel luiers nodig zijn, wij kwamen uit op om de dag wassen. we hebben 20 luiers en hebben 5 luiers nodig tijdens droog tijd (of iets minder wanneer je ze op de kachel legt te drogen). Nu hebben we al wat meer speling en komt het neer op 3 extra wasjes in de week. Bij de luiers kun je gemakkelijk hydrofiele doeken en handdoeken gooien, het komt er prima schoon uit!

Ohja, en wanneer je ze in de zon laat drogen dan bleken de vlekken mooi weg!

ervaring-met-wasbare-luiers3

 

Het samendoen

Voordat we besloten wasbare luiers te gebruiken hebben we best wat vooronderzoek gedaan en ook wat ervaringen van mensen gelezen. Een aantal gaven aan dat hun partner er niet in mee wilde gaan om wasbare luiers te gebruiken. Ik kan me voorstellen dat dat best een bezwaar is wanneer je alles dan alleen moet doen (Ik vind dat wel heel flauw van partner lief, maar goed). Alex en ik doen het gelukkig heel goed samen. We doen allebei de luiers in de was en we hangen allebei de luiers uit etc. Dat scheelt wel!

Samenvatting over onze ervaring met wasbare luiers:

Onze ervaring met wasbare luiers is echt top! We besparen met het eerste kind alleen al zeker €1000,-. We besparen heel veel belastend afval. We doen het beste voor de baby’s billetjes. De volgende pluspunten moeten we nog ervaren; het schijnt beter voor de heupen te zijn en ze is waarschijnlijk eerder dan gemiddeld zinnelijk. Over het laatste dus later meer! Ik weet niet of we ooit kunnen zeggen dat het voor de heupen beter is geweest… maar ik kan wel inzien dat het beter is…

Klein min puntje voor mij: de luier is dikker waardoor niet alle kleertjes mooi staan (beetje ijdel), maar ja waar heb je het dan over wanneer je kijkt naar de voordelen…?!

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

Nelleke Bontje - Bewuste Geboortewerker. HypnoBirthing® docent - Zwangerschapscoach - En daarnaast moeder van twee prachtige dochters die ik vol vertrouwen een kalme geboorte heb kunnen geven. Mijn zwangerschappen en het moederschap heeft deze missie in mij losgemaakt. Waarbij ik 100% overtuigd ben dat we een betere wereld kunnen creëren met kalme geboortes door ontspannen moeders.
Reactie plaatsen