Hoe komt dat nu dat we vaak zoveel angst hebben voor de bevalling?
30 augustus 2019 

Hoe komt dat nu dat we vaak zoveel angst hebben voor de bevalling?

Hoe komt dat nu dat we de bevalling vaak zo angstaanjagend vinden? Wat is de geschiedenis van angst voor de bevalling?

Er zijn een aantal zaken die daar aan bijdragen. Allereerst is het een eeuwenoude angst. Een angst die waarschijnlijk begonnen is in de middeleeuwen. Toen werden wijze vrouwen op de brandstapel gegooid omdat hun helende handen en kennis beangstigend werden voor mannen die de macht wilde.

Ooit was baren een heilig ritueel. Waar vrouwen werden bijgestaan door andere wijze vrouwen. Het was een spiritueel proces dat in heilige tempels plaats vond. In alle rust, sereniteit, in ontspanning en volledig in vertrouwen. Baringspijn als woord bestond toen niet eens.

De angst van nu word op meerdere manieren versterkt. Onder andere doordat we de bevalling als iets medisch zijn gaan zien. We zijn ons afhankelijk gaan opstellen naar zorgverleners omdat we de kennis en het vertrouwen in ons zelf niet meer hebben. Wanneer je bijvoorbeeld naar een informatie avond van de GGD gaat krijg je zeker 15 slides over medische ingrepen en verschillende soorten pijnstilling, de werking ervan en hoeveel procent van de vrouwen tevreden zijn met het verdere verloop van de bevalling. Er is maar één slide die verteld dat onze natuurlijke gelukshormonen wel 200 x sterker werken dan synthetische pijnbestrijding….

Alles onder de noemer van goede informatie geven maar in mijn beleving geeft dit een heel scheef beeld. En alles waar je je aandacht en energie op legt groeit. En iedereen zich maar afvragen hoe het toch komt dat men steeds sneller naar chemische pijnbestrijding vraagt….

Ook de media is niet heel helpend. Er word nu eenmaal meer verdient met angst dan met vertrouwen. En films met ontspannende geboortes zijn lang niet zo spraakmakend. Evenals de praatjes van vrouwen onderling…

Het is nu tijd om deze wijsheid weer te gaan toe eigenen. De vrouwen zullen hier eerst even flink in hun eigen kracht moeten gaan staan om deze kracht en wijsheid weer te ervaren. De generaties die na ons komen zullen gelukkig weer steeds makkelijker gaan baren. Mannen willen dit ook en hun aandeel leveren aan deze ontwikkeling. Echt de hele samenleving word er beter van!

Nelleke Bontje - Bewuste Geboortewerker. HypnoBirthing® docent - Zwangerschapscoach - En daarnaast moeder van twee prachtige dochters die ik vol vertrouwen een kalme geboorte heb kunnen geven. Mijn zwangerschappen en het moederschap heeft deze missie in mij losgemaakt. Waarbij ik 100% overtuigd ben dat we een betere wereld kunnen creëren met kalme geboortes door ontspannen moeders.
Reactie plaatsen