Wat nou, rustig?? - Onzeker dingetje van vroeger...
28 augustus 2016 
in Psyche

Wat nou, rustig?? - Onzeker dingetje van vroeger...

“Nelleke is zo’n rustig meisje in de klas, die vergeet je bijna”. Was wat mijn leraar (van groep 7 of 8) mijn ouders vertelde tijdens een 10 minuten gesprek. Zij ontvingen dit als een compliment. Eenmaal thuis vertelde ze vol trots mij over het gesprek. Wat voor hun een compliment was, was voor mij iets wat mij nooit meer heeft los gelaten… en bepalend is geweest voor hoe ik later dingen anders heb gedaan.

Ik was inderdaad een rustig meisje. Verlegen ook wel, en onzeker. Ik wilde ook bij de populaire meiden horen en mijn mondje klaar hebben. Of hardop in de klas een antwoord geven omdat ik wist dat ik het wist. Ook wilde ik op zaterdag met ‘vrienden’ (lees stoere mensen) buiten ‘hangen’. In plaats van op zaterdag het huishouden te doen en een taart te bakken…

Mijn moeder werkte veel en mijn vader en broertje waren op zaterdag altijd bezig met voetbal. Dus ik bleef alleen thuis en wilde toch wat te doen hebben. Van het één kwam het ander en ik werd altijd zo geprezen om mijn huishoudelijk werk dat ik het moeilijk vond te zeggen dat ik er best verdrietig van werd.

En toen kwam dit ‘compliment’… het was aan de grondslag van mijn pubertijd en vlak voor ik naar het voortgezet onderwijs ging. Toen een steek in mijn hart maar achteraf een eyeopener. Een moment waarop ik besloot dat ik zo niet wilde zijn. Eigenlijk was ik niet zo maar deed ik wel zo… Ik zou er als enige verandering in kunnen brengen. So I did!

Rustig? Of ontspannen en vol vertrouwen?

Ondertussen horen mensen met verbazing dit verhaal van mij aan en herkennen me er totaal niet in. Ik ben leuk aanwezig in gezelschap. Vraag wat ik weten wil en zeg wat ik denk dat van waarde is. Vol zelfvertrouwen ben ik waar ik ben en doe ik wat ik doe. Daar heb ik een mooi persoonlijk reisje voor gemaakt en ben ik trots op mezelf. Dat reisje begon toen op dat moment en beleef ik nog steeds. Ik ben achteraf blij met die opmerking en hoe ik daar door wakker ben geworden.

Toch triggerd er iets in mij wanneer ik hoor dat Yara zo’n lekker rustig meisje is (natuurlijk als compliment bedoeld). ‘Wat nou rustig…??’ Ze is gezellig aanwezig, ontspannen en vol vertrouwen!!! Ze hoeft niet te huilen voor eten, ze heeft vertrouwen dat ze het krijgt. Ze hoeft niet te huilen als ik wegloop ze weet dat ik snel weer terug kom. En als ze niet meteen begint te lachen of brabbelen in een nieuwe omgeving of met nieuwe mensen dan bekijkt ze heel ontspannen de nieuwe situatie en komt het vanzelf wel.

Ik blijf het bijzonder vinden dat zoiets wat voor de een een compliment is het voor een ander totaal anders kan vallen…

Tja we hebben allemaal onze eigen lessen te leren in het leven. Ook al wil ik alles voor Yara zo goed mogelijk doen ook zij gaat tegen dingen aanlopen wat lastig zal zijn en dan is het aan haar hoe ze daar mee omgaat. Ook gaan complimenten of kritiek vaak niet over degene tegen wie of over wie het gezegd word maar over degene die ze zegt…

Nelleke Bontje - Bewuste Geboortewerker. HypnoBirthing® docent - Zwangerschapscoach - En daarnaast moeder van twee prachtige dochters die ik vol vertrouwen een kalme geboorte heb kunnen geven. Mijn zwangerschappen en het moederschap heeft deze missie in mij losgemaakt. Waarbij ik 100% overtuigd ben dat we een betere wereld kunnen creëren met kalme geboortes door ontspannen moeders.
Joke
Door

Joke

op 30 Aug 2016

Zo herkenbaar maar dan 'als het Joke niet is' omstoten van dingen, brokkenpiloot, glazen laten vallen etc.. Altijd als er iets stuk ging of kapot was of ik ergens langs liep kreeg ik dat lachend te horen. Het vormt je mening over jezelf en heeft een tijd geduurd voordat dit mijn systeem heeft verlaten. Ik kan ook heel erg veel zonder dingen te laten vallen, stoten, kapot te maken. Opmerkingen gaan heel veel terug en worden langzaam, naarmate je ze vaker hoort je innerlijke criticus waar je vaak over kunt struikelen todat je ontdekt hoe je jezelf aan het tekkelen bent. Jij bent die opmerking niet, het is wat de ander heeft gezien. Alleen jij kunt je innerlijke stem veranderen en trots zijn op alles van jezelf dus ook dat stukje. Het heeft je, ondanks dat het je keer op keer raakte, sterker gemaakt door jezelf echt te zien zoals je bent en niet wat andere van je zien. Mede door te voelen wat dit met je doet kun je zelf opletten wat je bij je kleintje neerzet en vooral hoe snel zoiets neer gezet wordt ongemerkt. Merk jezelf op en eerst bewust van wat je zegt en doet invloed heeft op niet alleen je kleintje maar ook je omgeving.Wees zelf de verandering ☺️

Reactie plaatsen