Strak regime, ritme of baby laten bepalen

Strak regime, ritme of baby laten bepalen

Hanteren we een strak regime, houden we een ritme of laten we de baby bepalen wat en wanneer ze wat nodig heeft gedurende de dag en nacht…? Dit hadden we van te voren niet bewust bedacht, we zien wel.

Een insteek die ook het meeste bij mij past. De eerste 6 a 7 maanden gingen hierdoor voor ons ook super goed. Yara dronk wanneer ze wilde, sliep wanneer ze moe was, had snel haar eigen ritme en was super tevreden. Tot dat ze ouder werd en de dagelijkse dingen haar steeds meer interesseerde en haar wakker hielden.

Dat was voor ons, mij vooral, het moment om flink te schakelen. Yara sliep steeds minder overdag en omdat ik nog in het ritme zat van de baby bepaald liet ik haar zo de dag door gaan als ze niet ging slapen (ze zal wel niet zo veel slaap nodig hebben…). Met achteraf dus veel te kort slaap.

De middagen werden voor mij daardoor intenser en vermoeiender. Yara was gewoon moe, niet relaxt meer en tegen haar slaap aan het vechten. Hierdoor werden haar nachten onrustig, werd ze vaak wakker en was moeilijker in slaap te krijgen. Tegelijkertijd zat ze in een groeisprong en kreeg ze tandjes…

Best even heftig dus. En de kortere nachten merkten we ook aan elkaar…

In de afgelopen weken flink bezig geweest een manier te vinden die bij ons past en voor ons gaat werken. Alex heeft met zijn werk een heel regelmatig ritme (en komt gedurende de dag 2 x binnen voor koffie, lucky us) en Yara en ik fladderde daar vrolijk omheen (waarbij toch geen dag hetzelfde was). We vinden het leuk om deze liefste man zo veel mogelijk te zien. Toch zorgde dit ervoor dat ik Yara haar slaapbehoeftes ging rekken wat het dus niet fijner maakte voor haar en mij.

2-3-4 Ritme werkt voor ons

Uiteindelijk heb ik via een babyslaap deskundige Stephanie Lampe een ritme gevonden die gaat werken. We zijn er nog aan het ingroeien en moeten ook de oma’s even mee krijgen in het nieuwe ritme. Zij noemt het ‘Het 2-3-4- ritme’ voor kindjes die rond de 9 maanden zijn is dit heel fijn tot het moment dat het eerste slaapje niet meer nodig is rond de 1 a 1,5 jaar en ze het doen met 1 slaapje.

Dit 2-3-4 ritme (het zijn de wakkere uren) gaat als volgt: Kind wordt wakker om zeg 6:30 blijft max 2 uur wakker, als ze eerder slaapsignalen geeft dan mag ook eerder weer te bed. Probeer niet veel later te doen… Als ze na een uur (of anderhalf) weer wakker word om 9:30 dan max 3 uur wakker laten en om 12:30 weer te bed wanneer ze hier 2 uurtjes slaapt en om 14:30 wakker word dan max 4 uur wakker houden en dus 18:30 te bed!

Mooie tijden al zeg ik het zelf, ook met Alex zijn werkritme. Moet ik wel toegeven dat ik het nog moeilijk vind dit strak te implementeren. Yara slaapt rond de middag vaker 1 dan 2 uur en ligt ze vaker rond 19:00/19:15 pas weer te slapen (dus de laatste uurtje van de dag merk ik nog steeds dat ze moe word). Maar goed we merken nu al verbetering, en een strak regime zit er nu eenmaal niet in!

Conclusie (voor ons!):

Baby bepaald het ritme tot ze te wakker word overdag. Dus moet ik haar slaap gelegenheid geven door te sturen met een voorspelbaar ritme. Wij zijn absoluut niet van het regime, daar het veel te leuk is wanneer er ruimte is voor spontaniteit.

Dit wil overigens niet zeggen dat we het bij de tweede het zelfde zouden doen. Die zal waarschijnlijk ook sneller in een ritme zitten vanwege Yara. Maar een tweede duurt nog wel even hoor 😉

 

Nelleke Bontje - Bewuste Geboortewerker. HypnoBirthing® docent - Zwangerschapscoach - En daarnaast moeder van twee prachtige dochters die ik vol vertrouwen een kalme geboorte heb kunnen geven. Mijn zwangerschappen en het moederschap heeft deze missie in mij losgemaakt. Waarbij ik 100% overtuigd ben dat we een betere wereld kunnen creëren met kalme geboortes door ontspannen moeders.
Reactie plaatsen