Heb jij er wel eens over nagedacht? Wasbare luiers...
27 januari 2016 
in Baby

Heb jij er wel eens over nagedacht? Wasbare luiers...

Wasbare luiers, de meest gehoorde eerste reactie van mijn omgeving is ‘Weet je wel waar je aan begint’ of zo’n vermoeide zucht met grote, verbaasde ogen. Natuurlijk weten we waar we aan beginnen! We hebben van alles bekeken en berekend en zijn tot de conclusie gekomen dat degene met zo’n reactie geen seconde deze optie heeft overwogen 🙂 Maar ieder voor zich natuurlijk.

Dit is ons verhaal over wasbare luiers:

SAMSUNG CSC

Ik had al eens iemand gehoord over wasbare luiers. Een coole chick (Laura) met een nieuwe website over groener leven (en ook over haar kindje) met de naam LauraenJames.nl. Sowieso sta ik heel erg open om mee te helpen aan een beter millieu, betere gezondheid, biologischer leven etc. Haar verhaal inspireerde me, maar luiers waren toen nog een ver van m’n bed show (volgens mij net besloten te stoppen met de pil).

Toen Alex en ik ruim een maand geleden om tafel zaten en onze financiën bespraken, met name omtrent de extra kosten voor ons kindje, hadden we het al snel over luiers en dat we daarvoor onze maandelijkse huishoudpot moesten verhogen. In principe prima maar toch stonden we versteld van de kosten die het met zich mee zou brengen. Toen ik wasbare luiers opperde en Alex meteen het een en ander ging googelen zagen we al snel dat het heel interessant kon zijn om wasbare luiers te gebruiken.

In de dagen erna flink wat online onderzoek gedaan en contact gezocht met Laura, die de enige was in mijn netwerk met ervaring in wasbare luiers. hebben we de volgende conclusie getrokken:

Financieel voordeel met wasbare luiers:

Kosten voor luieres in de periode tot je kind zinnelijk is: gemiddeld € 1250,- per kind
Kosten voor wasbare luiers eenmalig tot zinnelijkheid: Gemiddeld €800,- (ongeveer 500,- in aanschaf en de rest voor wassen en onvoorzien). De wasbare luiers zijn natuurlijk ook te gebruiken voor kind nummer 2 en zelfs nummer 3! Tel uit je winst! Natuurlijk komen er waskosten bij maar als je de luiers zoveel mogelijk droogt in de lucht zal het ontzettend meevallen in kosten!

Wasbare luiers zijn beter voor het milieu:

Ik heb ergens gelezen dat één kind een ton aan afval produceert met z’n luiers! Bergen minder afval en geen productie van plastic, een materiaal wat ontzettend slecht is en overal achter blijft in het milieu. Iets meer waskosten en energie maar dat is niets vergeleken met de voordelen. Na wat onderzoek in de eerste maanden zo’n 1,5 extra wassen en daarna 1 extra was in de week!

Wasbare luiers zijn beter voor je kindje:

Als je wat onderzoek doet gaat de meeste aandacht uit naar voordeliger en beter voor het milieu. maar niet minder belangrijk is het beter voor je kindje?! Minder afval in het leven van je kind die later met heel veel onafbreekbaar afval in de wereld te maken krijgt. Beter voor zijn billetjes. De gel zit vol schadelijke stoffen en droogt vaak de huid uit en is chemisch. Plastic is sowieso niet best. Eerder zindelijk in plaats van de 3 jaar en 2 maanden (volgens de consumentenbond) al mogelijk na anderhalf jaar! Geen garantie natuurlijk maar het schijnt dat kinderen zich bewuster zijn van een wasbare natte luier dan met de wegwerp luiers en hun ‘ingenieuze’ chemische gel. Hierdoor zullen ze sneller aangeven op het potje te willen! Ik zeg voordeel!!

Bijkomstig voordeel; de website waarvan we de luiers gingen kopen hadden flinke kortingen op Tweede kerstdag waardoor we geen € 550,- kwijt waren maar €405,- Dus als je het een beetje goed uitzoekt kun je echt flink besparen. Maar ook als je geen aanbiedingen treft is het zeer de moeite waard!

Wanneer ik mensen vertel over onze keuze vinden ze het vaak ouderwets en lijkt het op veel werk. Ik heb juist sterk het idee dat wasbare luiers weer helemaal terug gaan komen. Ze passen heel goed bij de steeds bewuster wordende jonge ouders die gezondheid en biologisch steeds belangrijker vinden.

Nadeel aan de luiers?

Oke er zijn misschien twee kleine nadeeltjes die ik nu voorzie (ons kind is nog niet op de wereld dus ik kan nog niet spreken uit ervaring). 1. Iets meer werk qua wassen en uithangen (maar ach wat is 1 a 2 extra wasjes in de week?). 2. De luiertjes zijn iets pompeuzer dus de kans is aanwezig dat ze straks niet in de kleinste kleertjes past die ze al heeft gehad.

Wasbare luiers zijn financieel aantrekkelijk, veel beter voor het milieu en ook zeker beter voor baby’s billen. Al kan ik over het laatste nog niet mijn eigen ervaring delen dus, to be continued!

 

Nelleke Bontje - Bewuste Geboortewerker. HypnoBirthing® docent - Zwangerschapscoach - En daarnaast moeder van twee prachtige dochters die ik vol vertrouwen een kalme geboorte heb kunnen geven. Mijn zwangerschappen en het moederschap heeft deze missie in mij losgemaakt. Waarbij ik 100% overtuigd ben dat we een betere wereld kunnen creëren met kalme geboortes door ontspannen moeders.
Evelien
Door

Evelien

op 09 Mar 2016

Hoi Nelleke, Mijn kinderen zijn inmiddels volwassen,maar met 2 kleine kinderen in de luiers( ze schelen 1,5 jaar) heb ik het om en om gedaan,het is meer werk,omdat de vieze poep luiers eerst uitgespoeld moeten worden(deed ik tenminste) maar hele generaties zijn opgegroeid met katoenen luiers En zijn er groot mee geworden:),voor de nachten vond ik een niet wasbare luier toch het fijnst ,lekt toch minder snel door,succes ermee

Annelies.
Door

Annelies.

op 28 Mar 2016

Hoi Nelleke, Mijn kinderen zijn uit de tijd dat er nog plastic luiers waren. Een tip : als het zomer is en je kunt met je kindje naar buiten en het kan lopen, zou je kunnen proberen om ze gewoon een broekje aan te trekken. Als ze dan plassen. loopt het tussen de beentjes door en worden ze nat, wat ze beslist niet leuk gaan vinden. Als je ze dan op het potje zet, komt al gauw het besef, daar moet het in en niet in het broekje! Je ziet dan zelf ook aan het gedrag van het kindje, of er een grote boodschap zit aan te komen, ze krijgen dan zo'n typisch persgezichtje! Snel het potje halen en na het succes een beloning en ze zijn snel zindelijk! Tegenwoordig vinden baby's met plastic luiers het wel goed, soms zijn ze met drie jaar nog niet zindelijk. vroeger kon je om de stoffen luier een stukje zacht plastic doen, wat je aan de zijkant kon strikken. ook waren er een soort van inlegdoekjes, waardoor je luiers niet zo vies werden, die makkelijk uit te spoelen waren. de plastic en inlegdoekjes konden ook hergebruikt worden, na het uitwassen hing je ze aan de lijn te drogen. Nog een reactie, maar dan niet over luiers. Begin met je kindje klanken te leren, bijvoorbeeld: A,a,a, Of; de moeilijke: R,r,r, een klank per keer totdat ze de klank nadoen. Dat is zo rond de zesde maand. Je staat er versteld van , hoe snel ze dat doorhebben. Elke keer als de klank goed is, beloon je ze, met goedzo! en een knuffel. Mijn kiinderen vonden het heel erg leuk en ze konden al hele zinnen zeggen met anderhalf jaar. Ook niet beginnen met prietpraat, maar gewoon tegen ze praten, helpt om bij de kleintjes verwarring te voorkomen!

Reactie plaatsen