Wennen aan het moederschap

Ja het is echt wennen aan het moederschap… Er komt zoveel bij kijken en de dingen die de meeste impact hebben zijn moeilijk in woorden uit te drukken. Die gaan namelijk heel diep. Die hebben impact op je allerdiepste zijn, op wat je altijd was en hoe dat nu anders is…

Alle praktische dingen van het moederschap gingen me vrij snel en makkelijk af. Ik verzorgde onze dochter met een handigheid alsof ik al meerdere kinderen had gehad. Op een bepaalde manier voelde ik me ook zelfverzekerd, kalm en verantwoordelijk. Fijn eigenlijk wel…

Maar de weg van binnen… De weg die je bewandeld wanneer je voor het eerst moeder word, die is heel intens. Daar heb ik nog nooit iemand over horen spreken. Ik snap het nu wel, het is bijna een onbevattelijk, onbeschrijfelijk iets. Maar het is heftig. En die heftigheid gaat alle kanten uit.

Van intense gevoelens van verliefdheid, nergens anders meer heen willen behalve bij je mooie kindje te willen zijn. Laat de grote wereld maar z’n ding doen ik blijf hier in mijn kleine wereld die grootser is dan ooit… Gevoelens van intens geluk met z’n drieën, op handen gedragen voelen door m’n vriend die bijna nog meer weet te genieten van ons dan ikzelf. Alles van mezelf willen geven om die kleine heerlijkheid te geven wat ze nodig heeft om een gelukkig mensje te worden.

De heftigheid gaat ook de andere kant op. Waar ben ‘ik’ in het ‘ik zijn’? Kan iemand het even van me overnemen zodat ik dat kan bevatten? Waarom kan ik niet door met wat ik altijd deed, hoe ik altijd dacht en waar ik voor stond. Waarom vind ik dingen niet meer belangrijk wat ik voorheen wel belangrijk vond. Waarom moet moeder de vrouw zoveel geven in de eerste maanden van baby’s nieuwe leven? Terwijl ze er al 9 heftige maanden op heeft zitten. Waarom gaat de man wel gewoon door met wat hij altijd deed?

En de tegenstrijdigheden; Ik wil graag zo lang mogelijk zelf blijven voeden maar daardoor lever ik wel een stukje vrijheid in. Is de vrijheid belangrijker of het voeden van mijn kindje? Wat zijn de consequenties van de dingen (routines/gewoontes) die nu gelegd worden? Moet ik daar zwaar aan tillen of bekijk ik het luchtig en vol vertrouwen. Zijn dingen nog aan te passen wanneer het een gewoonte is geworden?

Al de afwegingen: laten huilen of niet, verwennen met je aandacht of niet, vaccineren of niet, aan de borst in slaap laten vallen of niet, bij ons in bed laten slapen of niet… Dit zijn onderwerpen met uitkomsten die op bepaalde momenten met het uur veranderde.

Dus ja, het is even wennen aan het moederschap. Ja, het is heftig maar meer dan ooit kun je (leren) luisteren naar je intuïtie. Heb daar vertrouwen in en laat je niet van de wijs brengen door alle andere meestal goed bedoelde maar heel vervelende adviezen van anderen. Dat vraagt ook weer heel wat van je maar dat is voor een ander blog.

Nelleke Bontje - Bewuste Geboortewerker. HypnoBirthing® docent - Zwangerschapscoach - En daarnaast moeder van twee prachtige dochters die ik vol vertrouwen een kalme geboorte heb kunnen geven. Mijn zwangerschappen en het moederschap heeft deze missie in mij losgemaakt. Waarbij ik 100% overtuigd ben dat we een betere wereld kunnen creëren met kalme geboortes door ontspannen moeders.
Vlijtig Liesje
Door

Vlijtig Liesje

op 16 Nov 2016

Ik denk dat het moederschap anno 2016 misschien nog wel meer wennen is dan vroeger, omdat veel vrouwen overdag buitenshuis werken. Daardoor zie je minder 'gemoeder' om je heen en is de confrontatie groter als je zelf moeder wordt.

Reactie plaatsen