Zwanger en bevallen tijdens het Corona virus

Zwanger en bevallen tijdens het Corona virus

Dit stel kwam bij mij half februari, ze wilden graag privé HypnoBirthing lessen, om zich voor te bereiden op de komst van hun tweede kindje. Dat zou zich ergens begin April aandienen. Het corona virus, daar hadden we allemaal al van gehoord maar leek toen nog een ver-van-ons-bed-show.

Bij hun eerste kindje moesten en zouden ze in het ziekenhuis bevallen, dat was hun wens. Deze keer wilde ze dat in eerste instantie ook gewoon maar gaandeweg de lessen draaide ze hun idee daarover bij. De kennis die ze kregen tijdens de cursus gaf ze steeds meer vertrouwen en zagen ze steeds minder de noodzaak om perse in het ziekenhuis te moeten bevallen.

Ze hebben de cursus als heel waardevol ervaren, het gaf ze vertrouwen en keken nog meer uit naar de geboorte van dit tweede kindje. Ze waren dolgelukkig met de onstpannings-oefeningen die ze geleerd hadden en waren die thuis flink aan het toepassen.

“We vonden de cursus bij jou echt heel leuk en waardevol!”

Niet veel later dook ook het Corona virus in Nederland op en ze hielden me op de hoogte van het verloop van de zwangerschap. In deze situatie waren ze helemaal overtuigd dat de bevalling thuis zou plaatsvinden. Ze appte nog dat de cursus die ze bij me gedaan hadden nu van extra waarde was en ze vol overgave thuis wilde bevallen.

Zwanger in quarantaine

De weken voor de bevalling waren ze zelf al in quarantaine gegaan. Ze stuurde me foto’s van een fotoshoot vlak voor de bevalling. De foto’s werden gemaakt dat ze op het balkon stonden, achter het raam en in de tuin. Zwanger in quarantaine, het had ook wel wat. En de foto’s waren prachtig! Mooi om te zien bij dit stel dat ze er ondanks de bizarre situatie, relaxt en met humor mee om gingen.

De dag van de fotoshoot was uiteindelijk de dag van de geboorte van hun zoon! Een bizar snelle thuisgeboorte, alles goed verlopen en hebben de ademhalingen en ontspanningsmassage goed toe kunnen passen.

“Hij heeft tijdens de weeën de ontspanningsmassage gedaan. Dat was echt mega fijn!”

Nu hebben ze raamvisitie in plaats van kraamvisite. Ook weer lollig. Natuurlijk is het verdrietig dat ze vooral hun ouders en broer en zus niet dichtbij kunnen laten komen. Maar eigenlijk vinden ze het voor zichzelf heel prettig dat ze zo’n rustige start hebben als gezin van vier. Hun oudste kind kan zo veel makkelijker wennen aan de situatie en raakt niet steeds hoteldebotel van de visite, drukte en andere prikkels. Zijn nieuwe plek innemen als grote broer is al indrukwekkend genoeg.

‘Verplicht’ cocoonen met je new born

Eigenlijk zou het voor ieder nieuw gezin het mooiste zijn om 40 dagen in ‘quarantaine’ te gaan en op een hele relaxte manier te wennen aan elkaar. Zeker voor moeder en baby is dit een ideaal. Het wordt uit verschillende hoeken al regelmatig aanbevolen maar misschien zorgt dit Coronavirus ervoor dat het bij de grote massa beland en we dit straks onszelf allemaal veel meer gunnen.

Net als dat vele gezonde vrouwen met gezonde baby’s in deze periode verzocht worden om thuis te bevallen. Misschien gaat thuis bevallen ook wel normaler worden. In mijn beleving een goede zaak, Thuis is de sfeer toch relaxter, heb je minder kans op medische ingrepen en is de start van je baby ook vaak meer ontspannen.

Natuurlijk is het wel zaak om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de geboorte van je kind. Dit is het trouwens in elke situatie. Maar wanneer je ontspannen kan blijven tijdens de geboorte van je kind dan is thuisbevallen zo prettig. Hier kun je goed op voorbereiden en de regie over houden. De regie houden in welke situatie dan ook, kun je pas wanneer je goed weet waar je de regie over kan houden! Daar doe je dan weer een cursus voor!

Nelleke Bontje - Bewuste Geboortewerker. HypnoBirthing® docent - Zwangerschapscoach - En daarnaast moeder van twee prachtige dochters die ik vol vertrouwen een kalme geboorte heb kunnen geven. Mijn zwangerschappen en het moederschap heeft deze missie in mij losgemaakt. Waarbij ik 100% overtuigd ben dat we een betere wereld kunnen creëren met kalme geboortes door ontspannen moeders.
Reactie plaatsen