Aanrader: Zwangerschapsyoga doen

Wil je zwangerschapsyoga doen? Goed idee! Ik ben al jaren fan van yoga en heb ondertussen al heel wat varianten beoefend. Niet dat ik nu zo’n goede yogi ben hoor. Of het dagelijks beoefen in een speciaal ingerichte ruimte in huis. Nee ik ga gewoon naar les en volg de lerares :-)

Ik wist net dat ik zwanger was toen ik Yinyoga ging doen. Ik had nog even gegoogeld of dat dat kon als je zwanger bent. Deze yoga variant word als zeer geschikt beschouwd en als je yoga lerares ook nog een beetje met je mee denkt dan komt het helemaal goed. Yinyoga is heel rustig en toch best pittig, je gaat op een heel andere manier met je lijf om en je bent bezig met je bindweefsel ipv je spieren. Omgaan met deze soms oncomfortabele houdingen bereiden je alvast wat voor op het mogelijke oncomfortabele van je zwangerschap.

Het stretchen voelen, heel goed blijven ademen en ontspannen, is volgens mij het belangrijkste van bevallen… In je lichaam duiken, goede ademhalingstechnieken toepassen en super ontspannen zijn en blijven. Dat wordt in ieder geval mijn bevallingsstrategie. Ondanks Yinyoga heel prettig is en je er lang mee door kan in je zwangerschap besloot ik halverwege toch voor zwangerschapsyoga te gaan. Daar gaan ze toch even wat bewuster om met de zwangerschap. Krijg je gerichtere oefeningen en ben je gezellig met andere zwangere dames (dit kan zowel een voordeel als nadeel zijn).

Omdat het mijn eerste kindje is ben ik blij zwangerschapsyoga te hebben gedaan. De lerares heeft ons ook voor bereid op een aantal zaken. Zo hebben we bezoek gehad van een lactatie deskundige en van alles geleerd over borstvoeding. Er kwam ook een bekkenbodem specialist, over de juiste houdingen en oefeningen. En een avondje over de bevalling anzich. Met deze drie avonden gingen de mannen mee (vonden ze heel leuk ;-)). Maar geen gepuf hoor tijdens yoga! Sowieso is puffen ontzettend achterhaald en raak je niet bepaald ontspannen van maar dat even ter zeide.

Naast de speciale lessen hebben we veel ademhalingsoefeningen gedaan, wat rekken en strekken en ontspanningsoefeningen. De lerares begon altijd met een kopje thee en een rondje vragen aan iedereen hoe het met je ging. Allemaal heel fijn en toch hoopte ik dat het meer yoga zou zijn, lekker met je lijf aan de gang.

Ook het rondje over hoe het met iedereen ging was voor mij niet altijd nodig. Gelukkig was ons groepje redelijk stoer en klaagde niet veel. Dit had natuurlijk ook heel anders kunnen zijn. Ik hoef niet te horen waar iemand allemaal last van heeft of hoe zwaar het allemaal is…

Nu ik deze vorm van zwangerschapsyoga ken , zou ik het zeker aanraden bij je eerste kindje of als je het nog niet eerder hebt gedaan. Voor een tweede keer zou ik het niet doen. mochten wij ooit een tweede krijgen dan ga ik opzoek naar wat anders! Iets actievers, mag wel met zangere vrouwen hoor, maar dat lijkt me de komende anderhalf tot twee jaar nog niet aan de orde!

Nelleke Bontje - Bewuste Geboortewerker. HypnoBirthing® docent - Zwangerschapscoach - En daarnaast moeder van twee prachtige dochters die ik vol vertrouwen een kalme geboorte heb kunnen geven. Mijn zwangerschappen en het moederschap heeft deze missie in mij losgemaakt. Waarbij ik 100% overtuigd ben dat we een betere wereld kunnen creëren met kalme geboortes door ontspannen moeders.
Reactie plaatsen