Cursus Hypnobirthing - het zal iedere vrouw kunnen helpen
30 januari 2016 

Cursus Hypnobirthing - het zal iedere vrouw kunnen helpen

Hypnobirthing – Allereerst wil ik beginnen met dat ik het niet de best gekozen benaming vind. Hypnose is toch vaak iets dat mensen (een beetje) afschrikt. Het is dan al snel te zweverig, ongrijpbaar en ‘oh, niets voor mij’. Misschien komt het ook omdat wij nuchtere Hollanders zijn en en dit concept uit America komt. Super jammer want hypnobirthing is juist zo back to the basics!

Om toch maar in de Hypno termen te blijven; Zelfhypnose is eigenlijk iets wat we altijd al doen alleen nu op een manier dat het voor je werkt ipv tegen. Waar je nu misschien denkt aan ‘oh dat gaan pijn doen’ en ‘auw auw auw’ en ‘ik kan niet meer’, ‘ik wil dit niet’, ‘laat het over zijn’…  Door dit steeds tegen (jezelf) zeggen werkt ook hypnotiserend. Met andere worden je gaat ze geloven en er naar handelen.

Zeg en denk je nu, ‘kom maar op’ en ‘ik heb er zin in’ en ‘mijn lichaam is ervoor gemaakt’ en ‘mijn kindje neemt de tijd die het nodig heeft’ of ‘ik ben totaal ontspannen zodat mij lichaam en mijn kindje hun werk kunnen doen’ etc. Dit zijn hele hele prettige relaxte ideeën (al zeg ik het zelf). Zeg dit een paar keer tegen jezelf en je gaat het ook geloven en er naar handelen…. one way or the other, gedachte kunnen we beïnvloeden en dat is wat ze bedoelen met ‘zelf hypnose’. Dus nu kunnen we het zweverige voor altijd van tafel vegen! Positief of negatief je bent jezelf aan het hypnotiseren :-p

Heb je al ervaring dan?

Op het moment van schrijven moet ik mijn bevalling nog krijgen dus ik kan nog niet uit ervaring spreken maar ik hou er nu al van. De mindset van Hypnobirthing is iets waarvan ik nu al overtuigd ben dat het vele vrouwen zal helpen een prettigere bevalling te krijgen. Logisch ook als je je bedenkt dat bevallen voor veel vrouwen vooraf al horror scenario’s geeft. Schreeuwende vrouwen zien we op tv. Bloederige verhalen horen we in de media. Doktoren staan klaar met allerlei vreselijke hulpmiddelen. Verloskundige bereiden je voor op het ergste. Dus de kans is groot dat je vol van angst en spanning je bevalling in gaat… het is een collectief geloof en we nemen het allemaal maar van elkaar over als makke schaapjes (met alle liefde en respect).

Wat nu als we met z’n allen geloven dat het ook heel anders kan? Het vrouwenlichaam is ervoor gemaakt. Moeder natuur is super slim, wijs, intelligent noem maar op. Dan heeft ze ons toch niet ontwikkeld om zoveel pijn te ervaren voor iets zo moois…? Het klopt gewoon niet met de wetten van de natuur waarbij een bloem met alle gemakken bloeit, de wind gewoon lekker waait, de vogels heel eenvoudig vliegen. Ze doen dat gewoon. De mens plant zich voort om te overleven. De vrouw baart kinderen. dat zou geen horror moeten zijn… Mensen hebben (wel eens) de neiging dingen in het leven zo ontzettend gecompliceerd te maken…

Cursus Hypnobirting – Daar hebben we het over

De insteek van Hypnobirthing is dus dat je op een natuurlijke en pijnvrije manier je kindje op de wereld gaat zetten! Fijn voor jou en fijn voor je kind. Niets meer en niets minder… De cursus is een combinatie van een aantal technieken en een andere gedachtegang dan wat we gewent zijn over bevallen.

In de cursus leer je verschillende ademhalingstechnieken. Ontspanningstechnieken. Kijk je veel video’s over hele mooie, natuurlijke en pijnvrije bevallingen. Hierdoor krijgen je vooroordelen over bevallen een andere betekenis. Een ander belangrijk aspect waarmee gewerkt word zijn je angsten over bevallen, en hoe die tegen je kunnen gaan werken als je die niet leert loslaten.

Waarom besloten wij Hypnobirthing te doen?

Het is vaak iets voor de vrouw om hiermee te komen, die leest zich toch iets meer in over verschillende mogelijkheden, cursussen, yoga lessen etc…. Ik heb nooit naar een zwangerschap of bevalling uitgekeken maar toen we eenmaal besloten hadden voor een kindje te gaan dacht ik meteen al dat het ook anders moet kunnen. Door vele levenservaringen weet ik hoe krachtig je mindset is. ‘Als ik dat nu eens kan aanpassen over bevallen’ dacht ik… Niet lang daarna viel mijn oog op een artikel in een magazine over Doutzen en haar bevalling met Hypnobirthing. Dat had ik onthouden en toen ik ontdekte dat er ook cursussen in de buurt werden geven was het voor mij duidelijk. Nu Alex nog zover zien te krijgen… :-)

Een ander pluspunt van hypnobirthing is namelijk dat je het echt samen met je partner gaat doen. Het zijn over het algemeen maar 4 avonden dus dat is te overzien voor de mannen. Op deze manier werk je er samen aan en naar toe. De man of partner heeft ook een hele belangrijke rol tijdens de bevalling en in het voortraject. Bij Hynobirthing neem je veel meer de controle over je bevalling doordat je het natuurlijk wil laten verlopen zonder medische ingrepen. Wanneer je dat niet helder hebt voor jezelf kan het zijn dat verloskundige of medici je toch overvallen met ingrepen waar je later van baalt. Je partner kan op cruciale momenten beter voor jou opkomen dan jezelf. Ook in het voortraject is het fijn te sparren over jullie wensen en je behoeftes.

Alex zag in dat ik deze cursus graag wilde doen dus ging hij mee voor mij. Achteraf is hij er heel blij mee en heeft het ons weer een extra verdieping gegeven in onze relatie. Mede door deze cursus en de gesprekken er omheen geeft het mij het gevoel dat we het echt samen doen, dat ik op hem kan vertrouwen (nog meer dan ik al kon).

Ik zal ook zeker schrijven over hoe het allemaal gelopen is. Waarschijnlijk weten we allemaal over twee weken meer :-)

 

 

Nelleke Bontje - Bewuste Geboortewerker. HypnoBirthing® docent - Zwangerschapscoach - En daarnaast moeder van twee prachtige dochters die ik vol vertrouwen een kalme geboorte heb kunnen geven. Mijn zwangerschappen en het moederschap heeft deze missie in mij losgemaakt. Waarbij ik 100% overtuigd ben dat we een betere wereld kunnen creëren met kalme geboortes door ontspannen moeders.
Joke
Door

Joke

op 18 Feb 2016

Wij gaan 23 februari beginnen. Zijn erg benieuwd. Thanks voor de tip en leuk om deze blog alvast te lezen.

Nelleke Bontje
Door

Nelleke Bontje

op 23 Feb 2016

Wat goed Joke! Dankzij jouw reactie is mijn missie al geslaagd! Veel plezier tijdens de cursus!

Rene Hofstede
Door

Rene Hofstede

op 23 Feb 2016

Wat goed zeg! Hardstikke gefeliciteerd met Yara! Veel geluk en fascinerend die hypnobirthing. Veel liefs.

Reactie plaatsen