Laat je geen horror bevalling aanpraten!
13 januari 2016 
in Psyche

Laat je geen horror bevalling aanpraten!

Ik was niet het type meisje (en later vrouw) dat haar leven lang al de diepste wens had om moeder te worden. Rond mijn 20ste had ik wel eens bedacht dat ik niet voor mijn dertigste een kindje zou willen en in die 10 jaar (en uiteindelijk 12 jaar) meerdere malen gerealiseerd dat ik nog steeds achter die keuze stond. Het idee van bevallen was voor mij ook echt een groot obstakel er van uitgaande dat bevallen per definitie heel erg veel pijn zou doen….

Op het moment dat ik vorig jaar bij Alex aangaf dat ik wel graag een kindje met hem wilde, was het moment dat de liefde zo groot was om dát voor ons leven samen over te hebben… Gelukkig moet ik ook bekennen dat ik veel geleerd heb in de afgelopen jaren over mezelf, mijn lichaam en de immense wijsheid van moeder natuur. Die heeft echt over alles nagedacht en als wij mensen niet te veel in de weg gaan zitten en vertrouwen hebben dan kan het leven, zoals zijn hem bedacht heeft, zo makkelijk zijn.

Ik liep ook vrij snel tegen hypnobirthing aan. Doutzen Kroes schreef erover in een blaadje en daar viel toevallig mijn oog op. Mijn verloskundige gaf vlak daarna informatie over verschillende cursussen die ik kon doen en ook bij ons in de buurt was zo’n cursus te volgen! Over Hypnobirthing zal ik in een ander blog dieper ingaan. Voor nu wil ik er mee aangeven dat die cursus heel erg gericht is op het vertrouwen in je lichaam en leren ontspannen zodat je je kindje heeeel veel makkelijker en prettiger op de wereld kan zetten dan wat vele vrouwen geloven op dit moment.

Laat je niet verkeerd beïnvloeden!

We horen van alles tijdens de zwangerschap en omdat het zo nieuw is voor ons nemen we ook dingen makkelijker aan van een ‘ervaringsdeskundige’. Iemand die alles al eens heeft mee gemaakt heeft immers ervaring. Wat mij tijdens mijn zwangerschap opviel is dat er toch wel heel wat vrouwen zijn die de behoefte voelen om hun ervaring met je te delen, helemaal als je uitbeleefdheid er op in gaat. Mooi als die verhalen positief zijn maar de mindere verhalen hebben de eigenschap iets meer te blijven plakken en je ongerust te maken.

Ik denk dat je jezelf ook het beste een beetje kan beschermen tegen dat soort verhalen. Vooral als de bevallingen van de ‘ervaringsdeskundige’ niet zo prettig waren. Zeg gewoon dat je er graag eens over praat nadat jij jouw ervaring hebt gehad en liever niet van te voren. Het kan zijn dat de ervaringen van anderen jou een angstig gevoel gaan geven over wat je te wachten staat. Dat gevoel alleen gaat er voor zorgen dat jij een onprettige ervaring zal hebben met bevallen. Maar als jij geloofd dat je bevalling makkelijk gaat worden en dat je goed ontspannen kunt blijven, dan zal dat ook zo zijn.

Het zelfde geld eigenlijk ook voor verhalen uit magazines of online. Uit zelf bescherming skip ik (de meeste) ‘vervelende’ verhalen uit de magazines of van de online blogs. Ze voegen niets toe. Nu kan ik nog niet uit ervaring praten hoe ik ons kindje op de wereld zal zetten maar ik kan je wel vertellen dat ik er nu al naar uitkijk en ik vol vertrouwen ben over een natuurlijke en prettige bevalling.

Nelleke Bontje - Bewuste Geboortewerker. HypnoBirthing® docent - Zwangerschapscoach - En daarnaast moeder van twee prachtige dochters die ik vol vertrouwen een kalme geboorte heb kunnen geven. Mijn zwangerschappen en het moederschap heeft deze missie in mij losgemaakt. Waarbij ik 100% overtuigd ben dat we een betere wereld kunnen creëren met kalme geboortes door ontspannen moeders.
Reactie plaatsen