Natuurlijk bevallen: over pijnbestrijding
23 oktober 2019 

Natuurlijk bevallen: over pijnbestrijding

Je hebt veel gelezen over de voordelen van natuurlijk bevallen en wilt er helemaal voor gaan. Geen medische ingrepen, maar thuis bevallen op eigen kracht. Alleen, hoe zit het dan met pijnbestrijding? Dat is een vraag die heel veel vrouwen hebben. Ze zijn allemaal overtuigd van natuurlijk bevallen, maar zijn ergens toch bang voor de pijn die een bevalling met zich meebrengt. Dat is logisch. We worden immers overspoeld met verhalen over lastige, pijnlijke bevallingen. Die zijn er natuurlijk ook, maar het is ook mogelijk op een ándere manier te bevallen. Natuurlijk bevallen betekent dus niet dat je meer pijn hebt dan bij een normale bevalling, maar dat je hier op jouw manier mee om kunt gaan.

Gedachten over pijn

Meestal zorgt alleen de gedachte aan pijn al voor stress en angst. Als je merkt dat je hier last van hebt tijdens je zwangerschap, is het goed hier eens naar te kijken. Waar komen die gedachten vandaan? Vaak kunnen we ook iets tegenover deze gedachten zetten. In de traditie van natuurlijk bevallen zien we pijn namelijk ook als iets goeds. Normaal gesproken is pijn een signaal dat er iets mis is in je lichaam. Bij een bevalling duiden de weeën erop dat je baby eraan komt. Dat is juist een positieve boodschap! Ondanks dat, zal elke bevallende vrouw voelen dat de samentrekking van de baarmoeder pijnlijk kan zijn. Gelukkig kun je een warm bad, ontspanningsoefeningen en affirmaties inzetten als natuurlijke pijnbestrijding voor tijdens je bevalling.

Steun van je partner

Pijn is iets wat je beleeft in je lichaam, maar vaak maakt het hoofd het alleen maar erger. Daarom zul je voor je bevalling goed moeten leren omgaan met gedachten over pijn, vooral gedachten die het erger zullen maken. Je partner kan tijdens de bevalling de steun en toeverlaat zijn die je nodig hebt. Als je het vertrouwen in jezelf ondanks alles éven kwijt bent, kan je partner je aanmoedigen en jouw oerkracht aanboren. Bespreek daarom vooraf met je partner wat je nodig hebt om de bevalling zo goed mogelijk op jouw kracht te doen. Je verloskundige of doula kan je hier uiteraard ook in bijstaan. Zo kun je met een goed gevoel toeleven naar jouw natuurlijke bevalling.

Nelleke Bontje - Bewuste Geboortewerker. HypnoBirthing® docent - Zwangerschapscoach - En daarnaast moeder van twee prachtige dochters die ik vol vertrouwen een kalme geboorte heb kunnen geven. Mijn zwangerschappen en het moederschap heeft deze missie in mij losgemaakt. Waarbij ik 100% overtuigd ben dat we een betere wereld kunnen creëren met kalme geboortes door ontspannen moeders.
Reactie plaatsen