Hoe maak je natuurlijk bevallen mogelijk?

Hoe maak je natuurlijk bevallen mogelijk?

Alle aanstaande ouders krijgen te maken met belangrijke beslissingen. De gewenste bevallingsvorm is daarbij een van de grootste. Nu hoor ik je denken: is dat een keuze dan? Ja! Vele ouders die voor de eerste keer in verwachting zijn, denken dat het iets is dat je overkomt, dat je er geen invloed op hebt. Ze vertrouwen blind op het medische personeel. En ondanks dat een bevalling zich niet laat leiden, heb je wel invloed op het verloop en je eigen beleving ervan.

Dus, kies je wel of niet voor natuurlijk bevallen? En zo ja, wat wordt er eigenlijk precies bedoeld met een natuurlijke bevalling? Je wilt het beste voor je kindje en dat begint al bij de geboorte. Zelfs voor de bevalling ben je al bezig met de juiste voeding en leefstijl zodat je op het grote moment voorbereid en vol vertrouwen zult zijn. Hoe kun jij op natuurgetrouwe, prettige wijze jullie kindje ter wereld brengen? Het begint bij de juiste focus. Daarbij gaat het niet om bevallen zónder pijn, maar om precies leren omgaan met angst, pijn en alles wat een fijne bevallingservaring in de weg zou kunnen staan.

Geloof in de kracht van de natuurlijke werking van je lichaam

Wat houdt natuurlijk bevallen in? Feitelijk betekent het dat je de bevalling overlaat aan het lichaam en je je niet met medische ingrepen of interventies laat helpen.

Het belangrijkst is volledig bewust worden van jezelf. Dat betekent luisteren naar je lichaam, je eigen emoties en gedachten begrijpen en weten hoe je met angsten om moet gaan. Dit is ook precies waar HypnoBirthing, een methode van natuurlijk bevallen, om draait. Allereerst leer je hoe je jouw gedachten en daarmee je lichaam controleert. Affirmaties spelen daarbij een belangrijke rol. Dit zijn positieve boodschappen die dienen als bevestiging van je eigen kunnen én dat van je baby. Je kunt zelf uitspraken herhalen met een positieve boodschap zodat je echt gaat geloven in een fijne, goede bevalling. Ter ondersteuning is de hulp van anderen echter ook erg waardevol. Daarvoor kun je regelmatig luisteren naar affirmatie mp3’s (of filmpjes). Zo wordt positief denken iets natuurlijks en automatisch voor je. Optimisme komt in de plaats voor angst en negatieve gevoelens. Tijdens een bevalling, en ook daarna, ondervind je op cruciale momenten steun aan deze positieve gedachten en uitspraken. Daardoor blijf je kalm en ontspannen en zo wordt natuurlijk bevallen mogelijk.

Sluit dit medische interventies uit?

Met natuurlijk bevallen wordt niet per se bedoeld dat alle vormen van interventie slecht zijn. Het gaat erom dat zowel moeder als baby volledig de kans krijgen om op het eigen lichaam te kunnen vertrouwen. Medisch ingrijpen komt op die manier zo min mogelijk voor. Juist onaangekondigde medische interventies, waar de barende vrouw niet bewust voor gekozen of mee ingestemd heeft, zijn namelijk vaak de oorzaak van postnatale trauma’s. Eigenlijk is het verliezen van de controle over haar eigen lichaam en de manier van bevallen wat slecht te verwerken valt. Dit komt doordat de onnatuurlijke gang van zaken onverwachts komt en daardoor overweldigt. De baby voelt aan wanneer de moeder zich niet op haar gemak voelt, de natuurlijke lichaamsfuncties worden verstoord wat de bevalling bemoeilijkt. Bij een natuurlijke bevalling zonder medisch ingrijpen verloopt alles juist op een kalme, ontspannende manier. Hierdoor kunnen de kersverse ouders en het kindje samen de best mogelijke start beleven.
Reactie plaatsen