Moeder van een pasgeboren kindje

Moeder van een pasgeboren kindje

Er gaan waarschijnlijk allerlei emoties door je heen. Je hebt net een enorme prestatie geleverd, want je hebt met jouw eigen lichaam een klein kindje op de wereld gezet. Als alles goed is gegaan ben je moe maar voldaan, en gaat het goed met je pasgeboren kindje. Tijdens en na een bevalling komen er allerlei speciale hormonen vrij. De eerste minuten, uren en dagen na de bevalling zijn daarom ontzettend bijzonder. Daarna wen je langzaam je aan de aanwezigheid van je baby. Moeder worden van een kleine baby is een prachtige ervaring, maar er kan ook een hoop onzekerheid bij komen kijken. Wat doe je als je daarmee te maken krijgt?

Onzekerheid na de geboorte

Vroeger groeiden jonge vrouwen op met de wijsheid van oma’s, moeders en tantes. Er was veel meer sprake van familiebanden, waardoor jonge vrouwen van nature wisten hoe ze met baby’s en kleine kinderen om moesten gaan. Tegenwoordig leven we veel minder in zulke familieverbanden. We leren zo niet langer op natuurlijke wijze met kleine kinderen om te gaan. Vaak komen moeders van hun eerste kindje pas na de bevalling in aanraking met een pasgeboren kindje. Je kindje is dan nog zó klein en kwetsbaar. Waar moet je dan op letten? Wanneer heeft je baby honger, wil je baby slapen of wanneer heeft je kindje gewoon jouw warmte en geborgenheid nodig? Als je merkt dat je onzeker bent tijdens de zwangerschap of na de geboorte van je kindje, kan het fijn zijn terug te vallen op ervaren moeders of andere vrouwen in je directe omgeving.

Klaar voor het moederschap

Andere vrouwen om je heen hebben kan je enorm helpen te leren zorgen voor je kindje. Natuurlijk bouw jij als moeder direct een band op met je baby. Je zult zien dat je na enkele uren en dagen je baby al beter kent en weet wat hij of zij nodig heeft. In de eerste weken als ouder kom je echter regelmatig voor uitdagingen te staan. Wat doe je bijvoorbeeld als je baby koorts heeft, of onrustig is en niet wil slapen? In die gevallen kun je je moeder of andere vrouwen in je familie om hulp vragen. Je kunt ook een ervaren moeder buiten je familiekring zoeken. Een coach die je ondersteunt tijdens je zwangerschap en de eerste tijd als moeder, kan je geruststellen en een stuk zelfverzekerder maken. Kortom, blijf niet zitten met vragen en vraag andere moeders om hulp en tips. Op die manier ben je binnen de kortste keren een stuk zekerder over jezelf.
Reactie plaatsen