Natuurlijk bevallen met een waterbevalling in een bevalbad

Natuurlijk bevallen met een waterbevalling in een bevalbad

Misschien heb je al wel gehoord van de term ‘waterbevalling’. Met een waterbevalling wordt meestal een bevalling in een bevalbad bedoeld, waarbij warm water als natuurlijke pijnstiller fungeert. Voor je zwangerschap maakte je misschien ook al wel gebruik van warm water om te ontspannen en (spier)pijn te verlichten. Diezelfde methode werkt erg goed bij een bevalling. Wil je graag natuurlijk bevallen zonder pijnbestrijding door medicatie, maar wel een natuurlijke methode voor het verlichten van pijn bij de hand hebben? Dan is een waterbevalling misschien iets voor jou! Een waterbevalling is perfect voor vrouwen die graag thuis willen bevallen, maar is tegenwoordig ook steeds vaker mogelijk in veel ziekenhuizen of geboortehotels.

Wat heb je nodig voor een waterbevalling?

Voor een waterbevalling heb je, idealiter, een speciaal bevalbad nodig. In je eigen ligbad bevallen kan vaak niet, omdat ligbaden hier doorgaans te klein voor zijn. Je kunt je benen niet maximaal openen en je kunt er ook niet echt lekker in dobberen of drijven. Het is dus aan te raden een bevalbad te regelen, door er bijvoorbeeld een te huren. Je kunt de temperatuur op peil houden door water af te tappen en warm water aan het bad toe te voegen. Bij de huur van een bevalbad krijg je een eigen hygiënische hoes zodat jouw bad schoon is en blijft. Die hoes gooi je na de bevalling gewoon weg.

Wat je nog meer nodig hebt is wat ruimte en een stevige vloer. Er komt namelijk nogal wat water in z'n bad en voor sommige vaak oude vloeren kan dit nog wel eens tricky zijn. Ook wil je (en dat is vaak op aanraden van je verloskundige) dat er een bed in de ruimte staat zodat ze jou en je baby (mocht het nodig zijn) goed kunnen verzorgen.

Natuurlijk heb je ook hulp nodig dat het bad vol met water komt, een klus wat je partner waarschijnlijk blij en met beide handen aanpakt wetende dat hij of zij van grote waarde is. Dat zijn ze natuurlijk sowieso en dit maakt het heel praktisch!

Hoe werkt bevallen in een bevalbad?

Als je in een bevalbad wilt bevallen ga je in het bad wanneer het jou het fijnste lijkt. Sommige vrouwen gebruiken het graag al tussen door. De ervaring leert dat de meeste vrouwen in bad gaan wanneer de golvingen sterker worden en snel achter elkaar. De geboorte van je kindje is dan al dichtbij. Je kunt ervoor kiezen de ontsluiting en weeën op te vangen in het bad en daarna op bed je kindje geboren te laten worden, óf het hele geboorteproces mee te maken in het warme water. Het is natuurlijk altijd aan jou. Ook als je van tevoren bedenkt dat je graag in het bad wilt bevallen, kan het zijn dat het toch beter voelt om uiteindelijk de geboorte te laten plaats vinden op bed. Het fijne van een bevalbad is dat je altijd de mogelijkheid hebt hier even in te ontspannen. Bovendien kun je hierin liggen, zitten en hurken. Zo heb je een extra mogelijkheid om je lichaam te geven wat het nodig heeft tijdens de bevalling. Het belangrijkste is dat je te allen tijde luistert naar je lichaam en daar naar handelt.

Je lichaam weet het wel!

Het kan zijn dat het je lastig lijkt lijkt om naar je lichaam te luisteren. Dat zijn we in deze maatschappij per ongeluk afgeleerd. We vertrouwen niet zoveel op onze eigen gevoel en intuïtie. We luisteren liever naar een professional, een zorgverlener. Toch voelt diegene niet wat jij voelt en ondanks ze het beste met je voor hebben kun je beter luisteren naar en vertrouwen op jezelf. Heb je daar een hulp of sturing voor nodig neem dan even contact met me op, dan ben je zo weer op de goede weg!

 

 
Bevallen in water
Door

Bevallen in water

op 23 Apr 2020

Wat een fantastisch stuk over het bevallen in water, de voordelen die het heeft qua pijn bestrijding. En ook duidelijke uitleg wat je nodig hebt

Reactie plaatsen