Ontspanningstechnieken tijdens zwangerschap

Ontspanningstechnieken tijdens zwangerschap

Je gezonde lichaam doet het hele proces heel natuurlijk en vanzelf goed. Vertrouw daar op. Wel moeten velen van ons weer opnieuw leren hoe we dat doen, ontspannen blijven… Helemaal wanneer je heftige sensaties ervaart in je lichaam.

Het aanleren van ontspanningstechnieken wordt vaak gebruikt om een aanstaande moeder voor te bereiden op de bevalling. Die ontspanningstechnieken kun je ook al inzetten tijdens je zwangerschap. Dat heeft een aantal voordelen. Als je je ontspannen en op je gemak voelt, kun je meer ruimte maken voor het kindje in je buik. Bovendien kun je met een ontspannen mindset ook beter aanvoelen wat jij op dat moment nodig hebt en wat er bij jou zelf speelt. Het is namelijk belangrijk om je als aanstaande moeder tijdens de zwangerschap voor te bereiden op de komst van je kindje. Dat doe je niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Je deelt straks immers je leven met je baby. Je zwangerschap kan dan ook een mooie tijd zijn oude overtuigingen over jezelf op te ruimen, en letterlijk en figuurlijk ruimte te maken voor de baby die op komst is. Zo geef je je kindje voor de geboorte al het gevoel dat het welkom is in jouw leven. Zoals de meeste zwangere vrouwen (of mensen in het algemeen) kun jij waarschijnlijk wel wat rust en ontspanning gebruiken. Dan zijn ontspanningsoefeningen, zeker iets voor jou!

Ademhalingsoefeningen doen

Eén van de meest effectieve manieren voor het bereiken van een ontspannen houding, is het doen van ademhalingsoefeningen. Misschien ken je al wat ademhalingsoefeningen. Deze worden in veel oude tradities gebruikt, bijvoorbeeld bij yoga. Door je te focussen op je ademhaling vertraagt je hartslag en ervaar je al snel meer rust. Ademhalingsoefeningen helpen je dus om rustiger te worden als je druk bent geweest of als je erg in je hoofd zit, ook zul je beter kunnen voelen en naar je intuïtie kunnen luisteren. Als jouw hartslag rustiger wordt, merkt je buikbaby dat meteen. Hij of zij weet dan ook dat het veilig en vertrouwd is binnen in jouw buik. Als je nog niet bekend bent met ademhalingsoefeningen of andere ontspanningstechnieken, is je zwangerschap een perfect moment om hier aandacht aan te besteden. Als je de technieken onder de knie hebt kun je deze zelf oefenen, op elk moment van de dag. Dat doe je alleen, of bijvoorbeeld samen met je partner.

Tijdens de bevalling

Je kunt natuurlijk ook ademhalingstechnieken inzetten tijdens de bevalling. Onderschat de kracht van de adem niet! Met deze ademhalingsoefeningen bedoelen we wel iets anders dan het zogeheten puffen. Met puffen adem je vaak te oppervlakkig, dit is vermoeiend en vrouwen raken sneller uitgeput. Het is een techniek wat niet natuurlijk is waardoor je al snel in je hoofd beland. Dat is nu juist niet de bedoeling! Met complete ademhalingsoefeningen en andere ontspanningstechnieken blijf je geaard en kun je pijn tijdens de bevalling beter beleven zodat je erop kunt ‘surfen’ ipv in de paniek te schieten en alles vast te zetten. Zo blijf je met je aandacht bij je lichaam en je kindje en kun je op jouw eigen kracht en sterke intuïtie je baby ter wereld brengen.
Reactie plaatsen