Wat is een vrije geboorte?

Wat is een vrije geboorte?

Als je zwanger bent of zwanger wilt worden ga je natuurlijk op zoek naar informatie over zwangerschap en bevalling. De kans is groot dat je de term ‘vrije geboorte’ tegenkomt. Wat is vrije geboorte nu precies en waarom is het zo belangrijk voor jou en je kindje? We leggen het hier graag uit. Met een vrije geboorte wordt een geboorte bedoeld waarbij de moeder zich volledig op het geboorteproces kan richten zoals dat zich aandient. Ze kan zich concentreren op alles wat er in haar lichaam gebeurt, heeft vertrouwen in haar eigen intuïtie en eigen kracht en dat van haar kind. Een vrije geboorte betekent niet dat er geen medische interventie mag plaatsvinden, maar dat de moeder weet wat er gebeurt en hiermee instemt. Een vrije geboorte kan dus overal plaatsvinden: thuis, in het ziekenhuis of ergens onderweg. Een vrije geboorte is er dus op gericht de geboorte zo natuurlijk mogelijk te laten verlopen, en vooral op het innerlijk weten en de innerlijke kracht van de moeder. Vrouwen brengen sinds het begin van de mensheid hun kinderen ter wereld op eigen kracht. De natuur weet hoe moeder en kind een bevalling samen het beste kunnen doorstaan.

Het belang van vrije geboorte

Kiezen voor een vrije geboorte is eigenlijk kiezen voor je eigen manier van bevallen. Hoe die voor jou het meest prettig en vreugdevol kan worden. Je wilt dat de bevalling helemaal van jou is. Dat het je eigen keuzes zijn en dat je gesteund wordt door de mensen om je heen. Om goed je eigen keuzes te kunnen maken, is het belangrijk dat je trouw bent aan jezelf en je eigen verantwoordelijkheid neemt voor jouw geboorte. Je kunt als aanstaande moeder je partner hierin betrekken. Dat is altijd aan te raden, want je partner speelt een belangrijke rol bij een bevalling. Hij of zij ondersteunt je door je het gevoel te geven dat je de bevalling aan kunt en is jouw steun en toeverlaat. De wens een vrije geboorte als (methode) voor je bevalling aan te houden, kun je bijvoorbeeld opnemen in je geboorteplan. Het is dan belangrijk dat je weet wat vrije geboorte voor jou inhoudt en waarom je hiervoor kiest. Voorstanders van de vrije geboorte juichen deze methode toe omdat het de moeder en het kind in staat stelt op een zo ontspannen mogelijke manier de bevalling te beleven. Onaangekondigde ingrepen, hoe klein ook, kunnen de moeder uit haar proces halen en de vrije doorstroom van hormonen belemmeren. Dat kan leiden tot een haperend proces. De baby voelt tijdens de bevalling precies hoe de moeder zich voelt. Een kindje weet precies of de moeder stress heeft of angstig is. Voor een goede start voor moeder, vader en kind is een vrije geboorte zonder een overvloed aan stress dus heel belangrijk.

Je wilt in verbinding zijn met je eigen lichaam, kunnen loslaten (want je bevalling is niet te sturen) en precies de geboorte ervaren die bij jou past. Iedere geboorte en bevalling is anders, dus kijk en luister naar andere mooie geboorteverhalen ter inspiratie, maar niet ter vergelijking!

Voorbereiden op je bevalling

Als je zwanger bent van je eerste kindje weet je natuurlijk nog niet hoe een bevalling aanvoelt. Ook bij een tweede of derde kun je je bevalling weer anders beleven. Het kan jou als aanstaande moeder vertrouwen geven meer te leren over vrije geboorte en bevallen in het algemeen. Als daarbij uit wordt gegaan van jouw kracht en je eigen wensen, kun jij straks vol vertrouwen je bevalling tegemoet gaan. Gesprekken en oefeningen die gebaseerd zijn op het gedachtegoed van HypnoBirthing®, kunnen je hierbij helpen. Daarmee kun je zelf aangeven wat je wel en niet wilt tijdens de bevalling. Zo voel je je zelfverzekerder en sta je in je kracht. Dat komt jou, je partner en je kindje alleen maar ten goede.

Een vrije geboorte is in de basis vrij van oordelen. Vrij van je eigen oordelen over wat ‘goed’ is of ‘fout’ aan je eigen bevalling. En vrij van hoe je denkt dat het hoort en vrij van de protocollen zoals anderen zeggen hoe het moet.
Reactie plaatsen