Verloskundige verteld over onze Hypnobirthing bevalling
29 februari 2016 

Verloskundige verteld over onze Hypnobirthing bevalling

Ook de verloskundigen hebben hun ervaring omtrent onze hypnobirthing bevalling op papier gezet. Hun reactie samen met die van de kraamzorg doen ons beseffen dat we een hele goede beslissing hebben gemaakt deze cursus te doen!

“Moeder worden zonder vrees

Nelleke en Alex krijgen een kindje. Ze meldt zich voor de verloskundige zorg aan bij onze verloskundigenpraktijk. Een optimistisch stel, die zich op de komst van hun eerste kindje goed voorbereiden. Nelleke bespreekt de keuzemogelijkheden van de zwangerschapscursussen met ons en besluit voor Yoga én Hypnobirthing te gaan. Uit haar cursus Yoga haalt zij veel vertrouwen en een goede leidraad voor het geboorteproces en wat daarbij komt kijken, maar Hypnobirthing sluit helemaal aan bij haar zoektocht naar een liefdevolle en stress-vrije geboorte van haar dochter.

Als verloskundigen staan wij open voor iedere manier van voorbereiding en elke wens is bespreekbaar, mits het medisch toelaatbaar is. Omdat hypnobirthing een groeiende interesse kent, hebben we als praktijk een kleine ‘cursus’ gehad van de docente die de hypnobirthing cursus verzorgt, dit gaf voor de begeleiding van de geboorte van Yara enige houvast.

En toen was het zover, Nelleke had er zin in, was eraan toe en was vooral enorm positief en vol vertrouwen! Wat ontzettend mooi om te zien: geen sprankeltje twijfel of angst. Samen met Alex gingen zij hun dochter een rustige en mooie geboorte meegeven.

Als verloskundigen zijn we opgeleid om in te grijpen wanneer nodig, maar ook vooral om het fysiologisch (gezonde) proces te bewaken: niet onnodig (medisch) handelen! Daarbij doen we dingen om de risico’s zo klein mogelijk te maken, daarbij hebben we ook geleerd te kijken naar een barende vrouw. Zonder handelingen kun je aan een barende vrouw al veel afleiden: in welke fase begeeft zich de geboorte. Tegenwoordig is het medicaliseren aan de orde van de dag. Het lijkt erop dat we steeds verder afdrijven van wat de natuur bedoeld heeft, het leven en de gezondheidszorg gaat steeds meer draaien om logistieke beslommeringen en de angst voor fouten, het risico moet zo klein mogelijk zijn. Maar de vraag: ’hoeveel invloed heeft deze angst bij voorbaat op het risico?’, is interessant. Is het inderdaad niet zo dat wanneer je een natuurlijk proces positief en met vertrouwen benadert de kans van slagen groter is?! Zoals in de hypnobirthing beschreven: angsten en beperkende gedachtes loslaten. Dat is iets waar wij die krachtige vrouwen, zoals Nelleke, wél voor nodig hebben, niet alleen wij als verloskundigen, maar eigenlijk iedereen en bovenal de baby die geboren wordt!

De geboorte verloopt vlot, Nelleke en Alex zitten samen in het proces. Voor ons een rol op de achtergrond, gefascineerd toekijkend naar hoe rustig deze geboorte verloopt. Naar haar kijkend merken we dat ze zoekt naar haar rust, de geboorte van haar kindje komt nabij! Met een kleine aansporing voor een geboorte op de baarkruk vinden Nelleke en Alex deze optimaal. Zonder driftige aanmoediging en zonder vragen over ‘hoelang duurt het nog?’ of ‘ik kan niet meer’, geeft Nelleke haar kindje de ruimte haar weg naar buiten te vinden! Echt een adembenemend proces, het kan echt!!

Nu is het niet zo dat wij vinden dat iedereen een hypnobirth ‘moet doen’, het is in sommige gevallen echt geen keuze. We vinden het vooral prachtig dat vrouwen dit kunnen en wij geloven dat deze ‘beweging’ een prachtige bijdrage levert bij het uitgangspunt dat de geboorte van een kind een normaal proces is. Hoeveel kracht de positieve mindset heeft op de uiteindelijke uitkomst is te weinig belicht. Nelleke: keep up the good work en inspireer!!

Susanne en Nienke, Puur verloskundigen”

Nelleke Bontje - Bewuste Geboortewerker. HypnoBirthing® docent - Zwangerschapscoach - En daarnaast moeder van twee prachtige dochters die ik vol vertrouwen een kalme geboorte heb kunnen geven. Mijn zwangerschappen en het moederschap heeft deze missie in mij losgemaakt. Waarbij ik 100% overtuigd ben dat we een betere wereld kunnen creëren met kalme geboortes door ontspannen moeders.
Iphigenia Tsimbiropoulos
Door

Iphigenia Tsimbiropoulos

op 17 Jul 2021

Prachtig!!! Ikzelf ben mama van 4 kinderen en vroedvrouw in België. Ik heb zelf de cursus HypnoBirthingdocent bijna afgerond en kan niet wachten om mensen te begeleiden die op zoek zijn naar deze voorbereiding van ontspannen bevallen. Alsook die heerlijk, positieve geboorteverhalen de wereld in te sturen om bij vrouwen hun beeld op bevallen positief te herstellen.

Reactie plaatsen